Прочитај ми чланак

„РУСИЈА САМО МАЛО НЕРВИРА ЕУ, зашто стојимо пред њом као зец пред змијом?“

0

"Русија је на Балкану само војни, али не и економски фактор", рекао је европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан у интервјуу бечком дневнику Стандард.

– Руси нас само мало нервирају и то је већ све што чине – рекао је Хан и навео да би ЕУ требало да има више самопуздања, позабави се њиховим утицајем, али не и да стоји као зец пред змијом.

Фото: Тањуг

Објаснисте Србима да не зависе од Руса

На питање колико је важано да Западни Балкан буде мање зависан од руских енергената, Хан је одговорио да је зависност од руске енергије зачуђујуће ниска.

– У Србији се ради само о десет одсто укупне потрошње. Ту се више ствара неки имиџ. У Србији је Аустрија највећи инвеститор, инвестирала је четири пута колико су Руси. Русија је само војни, а не и економски фактор и на то мора да се указује – подвлачи он.

Европски комесар за проширење и суседску политику је рекао да забринутост ЕУ на Балкану није присутна због утицаја Русије, већ етничких тензија и нестабилности.

ПРАТИТЕ СРБИН.ИНФО И НА ВАЈБЕРУ!
КЛИКНИ ОВДЕ!

– Јасно је да нестабилност може бити подстицана и од трећих страна из различитих крајева и канала. То само подстиче даље ‘домаћу’ нестабилност. ЕУ има интерес да у свом непосредном суседству влада стабилност. Због тога ћемо, као ЕУ, независно од политике владе САД да предводимо у бризи за западни Балкан – поручио је Хан.