Прочитај ми чланак

Драматично између Звезде и Олимпијакоса

0

У последњим тренуцима покушао је Чарлс Џенкинс са пола терена, али није био прецизан.

Кошаркаши Црвене звезде поражени су од Олимпијакоса са 66:64 после продужетка, у утакмици 27. кола Евролиге.

Одлучујуће поене постигао је Јоргос Принтезис три секунде пре краја, када је као против ЦСКА пре неколико година, флоутером поставио коначан резултат.

У последњим тренуцима покушао је Чарлс Џенкинс са пола терена, али није био прецизан.

Нападу у којем је асистирао Грин претходила је необична ситуација – после продора на двадесетак секунди до краја, Марку Гудурићу је испала лопта, он је успео да се снађе, али је судија Јавор више од минута гледао поновљени снимак.

Досуђена је мртва лопта, а пошто је стрелица показала за Олимпијакос, Грци су добили напад који је, испоставиће се, био одлучујући.

Београдски ’црвено-бели’ су успели да надокнаде минус од 13 поена са полувремена, стигну надомак херојског преокрета, али нису успели и сада морају да остваре две победе како би били сигурни учесник Топ 8 фазе.

Изабраници Дејана Радоњића заузимају осму позицију са 15 победа и 12 пораза, док је на деветој позицији Дарушафака са скором 13-14. Српски и турски клуб састаће се у последњем колу када би могло да се одлучује ко ће у наредну фазу такмичења.

Исти учинак, али и бољи међусобни скор од Звезде има Ефес, док су испред Панатинаикос и Басконија са 16 тријумфа и 11 пораза.

Screenshot (euroleague.net)

Изабраници Дејана Радоњића одиграли су очајно прво полувреме у којем су убацили само 17 поена и нису имали никаква решења у нападу. Губили су много лопти, промашили све шутеве ван линије 6,75 и на полувреме отишли са 13 поена минуса.

Међутим, на паркет су се вратили у другачијем расположењу и већ на старту почели да топе предност ривала. Спустили су се на -4, Олимпијакос је одбио први налет и поново дошао до двоцифреног вишка, али је потом кренула фантастична серија тројки – редом су погађали Гудурић (прва тројка), Симоновић и Дангубић, за потпуни преокрет пред последњу деоницу.

Серија је настављена на 18:0, Олимпијакос скоро осам минута није погодио кош, када је на сцену ступио Димитрис Аграванис. Погодио је две везане тројке, потом 2+1 и експресно вратио свој тим.

Џенкинс је погодио важне поене, потом и Гудурић тројку, али је Принтезис неколико секунди касније вратио и донео продужетак. Могао је бек домаћина да реши меч у регуларном току полагањем, али је додатних пет минута одлучивало.

Готово читав продужетак протекао је у извођењу слободних бацања, до последњег минута када је све решено.

На двадесетак секунди до краја догодила се необична ситуација после продора Гудурића. Чинило је да је успео да се снађе када му је лопта испала, али је судија Јавор више од минута гледао поновљени снимак. Досуђена је мртва лопта, а пошто је стрелица показала за Олимпијакос, Грци су добили напад.

Најефикаснији у редовима Звезде био је споменути Гудурић са 14 поена, Чарлс Џенкинс је додао поен мање, Марко Симоновић је постигао девет, а Огњен Кузмић осам.

У екипи Олимпијакоса најбољи је био Костас Папаниколау са 17 поена, Димитрис Аграванис је додао 16 уз споменуту ролу у последњој четвртини, а херој Принтезис је стао на 15. Српски кошаркаш Никола Милутинов се није уписао у стрелце.

Црвена звезда у наредном колу, у петак, гостује Барселони, док Олимпијакос дочекује Реал Мадрид.

Ток меча:

Стартна петорка Звезде: Џенкинс, Гудурић, Дангубић, Митровић и Кузмић
Стартна петорка Олимпијакоса: Грин, Манцарис, Папаниколау, Принтезис и Милутинов

Први напад на утакмици имали су гости и Папаниколау је лако поентирао, али је на другој страни узвратио Џенкинс после соло продора. ’Црвено-бели’ из Београда су играли добру одбрану, Олимпијакос је тешко стизао до коша, али је Принтезис погодио ван линије 6,75. Амерички бек је погодио са дистанце, да би Дангубић сјајним закуцавањем и лице чувара подигао Арену на ноге – 6:5.

Играчи Јаниса Сферопулоса били су шутерски распложени – Папаниколау је убацио нову тројку, потом је поентирао и Грин, да би Митровић са бацања прекинуо мини серију гостију, али је био половичан.

Актуелни српски и регионални шампион имао је много проблема у нападу, Кузмић и Лазић изгубили су лопту, па је после тројке Манцариса и полагања Грина било 7:15. После неколико лоших напада и атмосфера на трибинама је пала, а до краја четврине погодили су Грин и Кузмић за 9:17 након прве деонице.

Другу четвртину Симоновић је отворио промашајем после улаза, али Звезда одиграла добру одбрану и Папаниколау је на истеку напада промашио за три. Ипак, Олимпијакос је играо једнако снажно у дефанзиви и терао домаће играче на грешке. Прве поене после украдене лопте и контре забележио је Бранко Лазић, али је сада Вотерс одговорио.

Смушену игру ривала потпуно су користили кошаркаши грчког шампиона, па су после коша Аграваниса први пут дошли до двоцифрене разлике – 11:21. У следећем нападу Нејт Волтерс је бацио балон у аут, а Аграванис казнио тројком за +13.

Повратак Џенкинса на паркет размрдао је ’црвено-беле’, али и даље нису успевали да почну да погађају у нападу. Марко Гудурић је промашио три шута за три поена, док је Бирч некако убацио лопту у кош преко Томпсона за 13:26.

Кузмић је успео да промаши закуцавање, да би тек Џенкинс успео да стигне до коша, на два и по минута до полувремена. Грци су почели да промашују у финишу другог дела игре, а Звезда коначно успела да повеже неколико добрих напада. Ипак, тај период је био кратак – Гудурић је на очајан начин завршио последњи напад, да би Олимпијакос постигао лаке поене преко Папаниколауа за 17:30 после првих 20 минута.

Трећи квартал почео је важним поготком Кузмића из рекета, али је поново Принтезис у последњој секунди успео да реализује напад. Центар Звезде је уз три офанзивна скока некако пронашао пут до обруча, претходно је полухорог убацио Симоновић и Звезда је смањила на једноцифрен заостатак.

У стрелце се уписао Нејт Волтерс, чиме је настављена серија српског клуба, а добра одбрана је омогућила експресан повратак на 28:32.

Навијачи на трибинама су се пробудили, али их је утишао Папаниколау другом тројком. У следећем нападу Кузмићу је испала лопта пре лаганог полагања, а Лазић направио свој трећи фаул на мечу. Принтезис је положио у контри за 28:37.

Домаћи играчи вратили су се у оно расположење из првог полувремена, па је упркос лошим нападачким решењима, Олимпијакос држао +10. Волтерс је у два минута направио два фаула, а Гудурић је коначно погодио тројку. Уследила је тројка Симоновића, па и Дангубића за 41:42.

Наставила се феноменална серија Звезде – Симоновић је пробио и положио за вођство пред последњих 10 минута, резултатом 43:42.

Све оно што није улазило у првих 20 минута, сада је почело, да би Гудурић четврту четвртину отворио важном тројком из тешке позиције. Олимпијакос два минута није успео да дође до коша, игра грчког шампиона је почела да се распада, чему сведоче и два везана фаула у нападу.

С друге стране, расположење у редовима српског шампиона је расло из секунде у секунду – Гудурић је преузео одговорност и добро се снашао после аута, а испратио га је Милко Бјелица новим поенима из рекета за 50:42.

Као Гудурић на једној, Димитрис Аграванис преузео је одговорност на другој страни, пошто његови саиграчи нису успевали да погоде ништа. Везао је две тешке тројке, у међувремену је Џенкинс одговорио, па је Звезда у последња четири минута ушла са предношћу од пет поена.

Опет је Аграванис пробио, погодио уз фаул Симоновића и након успешно изведеног слободног бацања резултат је био 53:51 за Звезду.

Уследио је веома важан период утакмице у којем су Милутинов на једној и Лазић на другој страни промашили по два слободна бацања. То није учинио Аграванис, који је био прецизан за изједначење, али је Џенкинс у следећем нападу погодио за 55:53.

Драму у Арени наставио је Папаниколау са линије бацања, потом је Гудурић погодио изузетно тешку тројку, али је истом мером узвратио Принтезис на другој страни. Код резултата 58:58 бек Звезде је имао полагање за победу, није погодио, а у последњем нападу Манцарис је промашио шут ван линије 6,75, па се отишло у продужетак – 58:58.

Важност тренутка у којем се налазе утицао је да се играчи оба тима помало стегну – Олимпијакос је све нападе играо за Принтезиса који је промашио три од четири бацања, док је на другој страни Гудурић погодио три од четири.

Већи део од додатних пет минута протекао је у извођењу слободних бацања. Екипе су се смењивале у вођству, а пошто је Дион Томпсон био половичан, у последњи минут се ушло нерешеним резултатом (64:64).

На двадесетак секунди до краја догодила се необична ситуација после продора Гудурића. Чинило је да је успео да се снађе када му је лопта испала, али је судија Јавор више од минута гледао поновљени снимак. Досуђена је мртва лопта, а пошто је стрелица показала за Олимпијакос, Грци су добили напад.

Испоставило се да је то био одлучујући тренутак јер је у следећем нападу Олy стигао до тријумфа. Грин је успео да побегне Лазићу, проследи лопту до Принтезиса, који у свом стилу, као неколико пута у прошлости, погађа флоутер за коначних 66:64.