Прочитај ми чланак

ДОК ТРАМП БАЦА МИЛИЈАРДЕ У ВОЈСКУ, Путин реже трошкове!

0

Војни буџет Руске федерације смањен је за фрапантних 25,5 посто у 2017. у односу на претходну годину, стоји у бројкама које је објавила Руска државна ризница.

Смањен буџет руске војске

Прошле године Москва је за војску издвојила 3,8 билиона рубаља (65,4 милијарде америчких долара), док је за ову годину тај износ смањен на 2,8 билиона рубаља (49,04 милијарди долара), што су највећи резови у руском војном буџету још од турбулентних раних 90-их година.

Фото: Pixabay

Ово смањење долази након низа година у којима је руски војни буџет константно растао, по стопи од 19,8 % између 2011. и 2016. године, пише портал за војна питања „ИХС Јанес“. Упркос овом смањењу буџет ће у номиналном износу и даље бити за скоро 15 посто већи него што је био 2014. године.

Иначе, руска влада је 2016. године зацртала план према којем би се буџет за одбрану смањивао не само ове године, већ и наредне две.

Док Руси смањују издатке за војску, што ће се несумњиво осетити и на престижним пројектима попут развоја новог вишенаменског ловца пете генерације „сухој ПАК ФА“ (чији је развој пре две недеље још мало одложен због неспремности нових мотора), њихови први конкуренти троше више него икада пре.

Повећан буџет Војске САД

Наиме, пре мање од две недеље Доналд Трамп је предложио повећање војног буџета САД за фрапантних 54 милијарде долара у 2018. години, што је више него ће Русија ове године укупно потрошити за одбрану, преноси загребачки „Јутарњи лист“.

Надаље, не треба заборавити чињеницу да је америчко министарство бране прошле године на располагању имало 598 милијарди долара (3,3 посто буџета САД), што је више него је следећих седам држава на листи највећих војних буџета заједно потрошило на одбрану. Штавише, од првих 15 држава свијета које троше највише новца на војску, на САД отпада 47,3 посто, према подацима које је објавио „Вашингтон пост“.

Иза Американаца највећи војни буџет имају Кинези (215 милијарди долара) и Саудијска Арабија која је прошле године на одбрану, углавном на шопинг страног модерног оружја (читај: америчког), потрошила готово 88 милијарди долара. Руси су са раније наведених 65,4 милијарде долара на четвртом месту, док су иза њих Британци с 55 милијарди долара, Индија с 54 милијарде долара и Француска с 50,9 милијарди долара, према подацима Стокхолмског института за мир.

Драстично повећање америчког буџета за војску изазвано је, између осталог, плановима да се повећа војна моћ ратне морнарице (међу њима и нова класа носача авиона Џералд Форд, као и нове наруџбине нуклеарних подморница из класе Вирџинија) и направи већи број вишенаменских борбених авиона пете генерације „Ф-35 Лигхтнинг“, у које је досад већ „улупано“ више од 400 милијарди долара.

– Да бисмо сачували сигурност САД морамо мушкарце и жене у америчкој војсци наоружати средствима за спречавање рата. Ако морају, бориће се и тада само морају да победе. Шаљем Конгресу овај предлог с намером да обновимо нашу војску – објаснио је Трамп предлог буџета који предвиђа готово 10 посто већу потрошњу на одбрану.