Прочитај ми чланак

ВЕЗA РОКФЕЛЕРA и ТИТA: Ево шта је покојни милијардер говорио о Југославији

0

Покојни Дејвид Рокфелер, који је био последњи живи унук најбогатијег човека у историји света Џона Д. Рокфелера, у својој прошлости био је повезан са Југославијом и Јосипом Брозом Титом.

Наиме, у интервјуу који је давно са њим радила новинарка Мира Aдања Полак, наводи се да је „Чејс Менхент банка“ била прва америчка банка која је после рата почела да сарађује с Југославијом и која је показала интересовање за привреду Југославије. Тим поводом је Дејвид Рокфелер неколико пута посетио некадашњу СФРЈ.

О сусрету са Титом на састанку банкара света Рокфелер је рекао:

– Увек сам био импресиониран председником Титом као вођом комплексне државе у немирном свету и далековидим међународним државником. Моје колеге у „Чејс Менхетен-банци“ и ја били смо дубоко дирнути вешћу о његовој смрти. Он је био велики ратни лидер, који је основао нову Југославију у духу братства и јединства. Председник Тито дао је огроман допринос миру у свету, што ће трајати у будућности. За своју улогу ствараоца покрета несврстаних, он је свуда заслужио поштовање људи, али ће се дубоко осећати недостатак његове храбрости и руковођења, иако је председник Тито отишао, независност, стабилност и просперитет Југославије служиће као живо сведочанство о њему – рекао је Рокфелер, а пише у књизи Мире Aдање Полак.

Милијардер Дејвид Рокфелер преминуо је у 101. години. Он је био амерички банкар и један од најбогатијих људи на свету, према подацима часописа Форбс, вредност његове имовине је близу 3 милијарде долара.

Рођен је у Њујорку и намлађи је од шест синова Џона Рокфелера јуниора, сина Џона Д. Рокфелера сениора, оснивача нафтне компаније Стандард Оил-а.