Прочитај ми чланак

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ „99% одлучило“ да ће Орао бити модернизован пре Г-4

0

Начелник Управе Министарства одбране за Одбрамбене технологије, генерал-мајор, проф. др. Бојан Зрнић одговарајући на питања Танго Сиxа о увођењу у наоружање и модернизацију ваздухопловне технике рекао је да је систем одбране „99% одлучио“ да ће модернизација јуришног авиона Орао (Орао 2.0) бити приоритет у односу на модернизацију школско-борбеног авиона Галеб Г-4 (Г-4М).

Вишегодишњи пројекат модернизације Супергалеба ће бити реализован али за Министарство одбране он више неће бити битнији од Орла.

На својој презентацији одржаној данас у Зрењанину, на семинару Министарства одбране посвећеном међународној војној сарадњи и безбедносним изазовима, на питање нашег портала о плановима модернизације авиона произведених у Мостару, најпозванији и најстручнији старешина Министарства одбране за ову тему одговорио је:

– С обзиром да су сада ствари мало другачије добиле интерну динамику а и перцепција неких тренутних блиских потреба у смислу оперативних способности закључили смо да нам је потребан модернизовани Орао као подршка копненим снагама и као платформа за дејства са дистанце, а с обзиром да је технолошки посао који треба урадити врло сличан (као на Г-4М) мислим да смо овог часа ближи одлуци да ће прво започети модернизација авиона Орао.

То је нешто што можемо да најавимо данас овде, нека остане као мој лични исказ. Иако одлука формално још није донесена могу рећи да је очекујем са 99% сигурности – због просте чињенице да је технолошки проблем који се решава скоро исти. Што значи да ће на Г-4 бити само један умањен сет, дакле неће бити развијан толико детаљан модернизациони пакет за наоружање као за модернизовани Орао. Модернизација Орла укључује и развој нових фамилија ваздухопловно-убојних средстава, за могућност такозваног „станд-офф“ дејства.

Војнотехнички институт је након анализа структуре закључио да је могуће продужење века употребе авиона до 40 година. Спровешће се програм специфичне анализе структуре за сваки авион посебно у нашој флоти. Одлуке ће се дакле доносити за посебне авионе а не за читаву серију одједном. Процена ће, то могу рећи са високим степеном сигурности, бити да ће се век продужити и за додатних 8 година, дакле 48 укупно. То према нашем мишљењу и оправдава свеукупну модернизацију Орла. – рекао је Зрнић.

„Орао 2.0“ изблиза

Представљање предлога могуће модернизације јуришника „Орао“ приликом отварања новог хангара на војном аеродрому „Батајница“ наишло је на приличну буру у стручној и заинтересованој јавности.

Да ли је могуће модернизовати овај технички и технолошки застарео авион; да ли је исплативо још једном продужити му ресурс; да ли је летелица као таква перспективна имајући у обзир да РВ и ПВО Војске Србије тренутно поседује четири примерка која су у ресурсу и два која су тренутно на ремонту; има ли смисла да поред употребе приказаних хибридних вођених убојних средстава он обавља и додатну „аир полицинг“ улогу?

У последњих десетак дана било је доста коментара о овом пројекту како на форумима тако и на нашем порталу. Већина њих била је по својој природи изразито негативна али и базирана на врло ограниченим вербалним и визуелним информацијама. Изјаве дате на догађају организованом пре свега за опште медије и промоцију пред изборе никако не могу илустровати и ближе објаснити план, намеру и жељене сегменте развоја овог демонстратора.

Изблиза

Танго Сиx је одмах након отварања хангара званично од Министарства одбране затражио прилику да чује и другу страну, идејне креаторе овог будућег пројекта без чије је детаљније приче свака озбиљнија анализа немогућа.

Министарство је у рекордном року позитивно одговорило нашој редакцији и јуче смо били први медиј у држави који је имао прилику да поприча са идејним творцима и изблиза сними демонстратор.

Како је за наш портал рекао помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др. Ненад Милорадовић, „Орао 2.0“ неће бити вишенаменски авион (аир полицинг неће бити његова посебна улога). Он је више пута недвосмислено нагласио да је у питању предлог могуће модернизације, да се доста ствари анализира и да ће се тек након тих анализа, али и разговора са РВ и ПВО, дефинисати којим ће правцом ићи „Орао 2.0“ – име које му се свидело и које је незванично прихваћено јер званична дезигнација тренутно не постоји.

Милорадовић је потврдио да се размишља о додатном продужењу ресурса, да се мотори (на неки начин) могу унапредити али детаљније није желео о томе да прича у овом тренутку као ни о хибридима убојних средстава који се тренутно налазе на подвесним тачкама.

Детаљније образложење и мотивацију иза предложеног пројекта погледајте у нашој видео репортажи. Помоћник министра нам је одговорио на већину питања која су се могла наћи у разним коментарима ових дана а добили смо и детаљну демонстрацију концепта модернизације авионике и инструмената у обе кабине: