Прочитај ми чланак

Импресиван живот Дејвида Рокфелера и СЕДАМ НЕПОЗНАТИХ ДЕТАЉА

0

Амерички милијардер Дејвид Рокфелер умро је јуче у 102. години живота. Живот једног од најбогатијих људи на свету деценијама изазива контроверзе, а ово су неки од мало познатих детеља из његовог живота.

1. Према америчким дипломатским депешама које је објавио Викиликс, бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер тражио је од Рокфелера у марту 1979. године да помогне у проналажењу уточишта за свргнутог иранског шаха и његову породицу. У депешама се наводи да је Рокфелер „пристао да помогне у проналажењу алтернативних уточиште за шаха и његову пратњу“, али да је желео да се „сакрије његова умешаности у тај случај“.

2. Дејвидов брат Нелсон Рокфелер био је 31. потпреседник САД у време када је председника био Џералд Форд (1974 – 1977).

3. Рокфелер је предводио Билдерберг групу која је окупљала најмоћније и најутицајније људе из света политике и бизниса.

4. Једна од најчешћих теорија на интернету је да је Рокфелер оборио рекорд у броју транспланатација срца. Наводно, имао је седам трансплантација. Међутим, не постоје подаци да је ико икада толико пута био на трансплантацији, чак су ретки и пацијенати који су имали две трансплантације срца. Поједини медији поминују цифру од шест таквих транслпантација, али како пишу, нико није имао увид у његов здравствени картон, те стога и број трансплантација срца остаје у домену нагађања.

5. Током 35 година у „Чејс Менхетн Банци“ Рокфелер је посетио 103 земље и прешао више од пет милиона миља (више од 8 милиона километара) што је еквивалент од 200 путовања широм света.

6. Породица Рокфелер поседује импресиву колекцију уметнина, чији су део прозлаћена бронзана скулпутра Прометеја, дело америчког уметника Пола Маншипа и таписерија са једнорогом из 15. века коју је породица поконила Мет музеју. У осмоспратној вили у Њујорку у којој је Дејвид Рокфелер одрастао сада се налази Музеј савремене скулптуре.

7. Рокфелер је прославио 100. рођендан 2015. године донирањем 1.000 хектара земље у Сил Харбору у Мејну као поклон свим људима Мејна.