Прочитај ми чланак

Европа се плаши Русије на Балкану

0

После изјаве Дејвида Макалистера да Русија у Србији свесно спроводи политику дестабилизације, коментатори закључују да се ЕУ плаши ширења руског утицаја.

Док ЕУ већ дуже време седи за столом заокупљена породичном кризом, око ње по дневној соби трчи непожељни гост. Да ли је известилац парламента ЕУ за Србију Дејвид Макалистер желео да забринутим речима – Русија на Балкану спроводи политику дестабилизације, упозори чланове за столом да се окрену на другу страну?

Фото: © Sputnik/ Владимир Сергејев

„Русија не дестабилизује Србију, али настоји да свој утицај повећа и директно га квалификује, за разлику од ЕУ, која мора из позиције декларативних обећања да пређе са речи на дела. ЕУ је у дефанзиви када је у питању Западни Балкан“, сматра Зоран Миливојевић, дипломата.

У Берлину се Макалистеров интервју немачком дневнику „Велт“ тумачи двојако: Русија се окривљује да би ЕУ имала оправдање за свој пасивизам на Балкану и ЕУ се искрено плаши Москве.

„Ова његова порука се схвата као упозорење, не због тога што је ЕУ много заборавила Балкан, већ због страха да би евентуално америчко повлачење са Балкана значило већи руски утицај“, наводи Ненад Радичевић, дописник „Политике“ из Берлина.

Нико се из државног врха Србије, за сада, није бавио коментарисањем Макалистерове поруке. Председник Владе Александар Вучић састаће се сутра у Немањиној са руским амбасадором Александром Чепурином.