Прочитај ми чланак

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ: Вучић не сме да оде чак и ако изгуби

0

Кандидат СРС за председника о противницима на изборима и својим шансама,односу са премијером, питању Косова и Метохије... Нисам његов опозиционар. Идем у други круг

НАЈБОЉИ сам од свих кандидата по стручној спреми, политичком искуству, моралним квалитетима, идеолошким вредностима, одан сам Србији и српству и доказао сам да сам спреман да се жртвујем за своје идеје. И најважније, једино сам ја у стању да са председничке функције контролишем Александра Вучића и његову владу.

Овако у разговору за „Новости“ Војислав Шешељ, председнички кандидат СРС, одговара зашто грађани на изборима 2. априла да гласају баш за њега.

* Остатак опозиције вас прозива да сте омиљени Вучићев опозиционар и да у кампањи за његов рачун нападате друге кандидате?

– То није истина. Тако су ми говорили и да сам Милошевићев омиљени опозиционар, а ја сам са њим жестоко ратовао, политичким средствима наравно. Били смо у сукобима, али смо имали и периоде сарадње. Што се Вучића тиче, нико га није оштрије и жешће нападао због његове економске политике, потеза поводом Космета, бриселских споразума, његових појединих министара и злоупотреба функције. Други кад нападају мисле да је довољно упућивати увреде, а то су некомпетентни напади. А ја, ипак, остављам могућност и сарадње са Вучићем у будућности, ако се одрекне ЕУ и преоријентише у правцу интеграције са Русијом. Ценим то што до сада одолева свим притисцима да заведе санкције Руској Федерацији.

* Колики освојени проценат гласова на изборима је за вас лош резултат?

– За мене је лоше све осим победе. Убеђен сам у пролазак у други круг. Главни конкуренти су ми Јеремић и Јанковић и убеђен сам да ћу их савладати. А у другом кругу преостаје ми Вучић и највише је очекивања од ТВ дуела, који се тад не може избећи.

 

И СИНОВИ У КАМПАЊИ

* КАКО ваши укућани издржавају кампању?

– Одлично. Њима је најлепше кад ја нисам код куће, јер нема ко да зановета и поставља свакојаке захтеве.

о Да ли је и неко од њих укључен у прикупљање гласова?

– Јесу синови, али не иду са мном у обиласке градова.

 

* Како оцењујете наглу популарност Луке Максимовића, то јест Љубише Прелетачевића Белог?

– То је једна шаљива епизода. Бојим се да не почне да извргава руглу државне институције, а не само поједине политичке личности. Све што у старту није озбиљно, не може на крају ни да има озбиљан успех.

* Уколико не прођете у други круг, хоћете ли подржати Вучића или противкандидата?

– Немогуће је да не уђем у други круг.

* Зашто сматрате да Вучић треба да остане премијер уколико ви победите?

– Не може он, ако изгуби изборе, као што је почео да прети народу, да диже руке од свега и одлази. Не може да оде кад хоће, него Влада мора да настави да функционише. Кад положим председничку заклетву, тад може да поднесе оставку, што је аутоматски оставка Владе, али како је његова странка најбројнија у парламенту, опет бих њему понудио мандат. Ако његова влада поднесе предлог за распуштање Народне скупштине, распустићу је и расписати нове парламентарне изборе.

* Како бисте са позиције председника решавали питање Космета?

– Председник државе ту не може ништа самостално да уради. Инсистирао бих код Владе да се преговори прекину све док се не формира Заједница српских општина и док Приштина не укине одлуку о отимању српске имовине. Инсистирао бих и да се Русија укључи у преговоре као заштитница Србије, јер их Албанци имају много на Западу. Тражио бих и да се активира Резолуција 1244 којом је предвиђен повратак хиљаду српских војника и полицајаца на КиМ, као и да се дијалог врати под окриље УН.

* Ко вам је опаснији ривал: Јанковић или Јеремић?

– Свеједно ми је. Обојица су озбиљнији у односу на остале, али ћу их обојицу победити.

 

ЈАСТОГ, А НЕ РАК

* С ОБЗИРОМ на вашу озбиљну болест, да ли вам је напорна кампања и свакодневно обилажење Србије?

– Коју моју болест?

* Имате рак јетре, рекли сте да је једна метастаза нестала, а да друга мирује?

– Нисте ви то добро схватили. Медицина је показала да немам никакав рак у организму. Једино ако поједем каквог јастога. Један тумор на јетри је сузбијен, а други мирује и јетра се успешно одбранила.