Прочитај ми чланак

ПРАВОСЛАВНЕ ВЕСТИ: Величанствена прослава крсне славе у Мајамију

0

Зима је најлепше време у Мајамију. Нису превелике врућине, већ таман лепо да се ужива у лепотама Флориде. Мајами је у том периоду испуњен туристима, улице закрчене аутомобилима и сви гледају да време својих годишњих одмора искористе на за најбољи њих начин.

Наша заједница у Мајамију, при цркви Светог Симеона Мироточивог, има разлог више за прослављање и радост. Посвећена Светом Симеону, она прославља своју крсну славу сваке године 26. фебруара. Ова година је за нашу парохију била нешто посебно. Наш нови Епископ, Његово Преосвештенство г. Иринеј, одговорио је на наш позив и најавио своју прву посету.

У завршној фази изградње новог храма, сви се труде да дају нешто од свог времена, како би наша црква блистала. У суботу, 25. фебруара 2017. године, мноштво народа још од раних сати је било у црквеном дворишту. Једни су уређивали имање, други сређивали салу, а вредне чланице Кола српских сестара су припремале славски ручак. Фолклорна група Балкан, која је била део програма прославе, вежбањем је доводила своју кореографију до савршенства.

Поподне, отац Милан са ђаконом Панајотијем, председником Црквеног одбора Митом Грачевим и секретаром Ненадом Милошевићем, одлазе на аеродром да дочекају Преосвећеног Владику.

Стигавши пред цркву, народ који је радио и омладина из фолклора дочекују Епископа, узимајући благослов желе му добродошлицу. Владика улази у салу, па у олтар, а онда изненађен и усхићен што види на иконостасу иконе из храма Светог Саве из Кливленда које су поклоњене нашој цркви, изражава радост што их после толико година поново види. Објашњава окупљеном народу, да је испред тих икона крштен, да је поред њих одрастао, и да му то причињава изузетну радост. При томе објашњава вредност икона и да је сликар ученик чувеног Уроша Предића.

Затим Епископ одлази у нови храм, где му свештеник и остали из Одбора показују докле се стигло са градњом, који су даљи кораци, и Владика упутивши одређене савете за поједнике корекције, изражава задовољство што рад на градњи напредује.

Недеља.

Нешто пре 10 сати, надлежни парох Милан Крстић са протом Лазаром Костуром и ђаконом Панајотијем излази пред Владику да га дочека. Деца му предају букет цвећа и желе добродошлицу, а Владика благосиљајући окупљени народ и уз појање Достојно улази у салу/капелу, да се припреми за почетак свете Литургије.

Док Литургија траје капела се све више испуњава побожним народом. Одмах после светог Јеванђеља у дивној беседи, Владика говори о предстојећем посту, али и о Светом Симеону кога управо прослављамо. Није било никог од присутних кога нису дубоко дурнуле речи о сусрету два оца и два сина, о падању у загрљај физичког оца Немање и сина Растка и духовног оца Саве и сина Симеона.

При крају службе Божје направљен је опход око цркве, а по уласку је одмах преломљен славски колач. Кума славе Јагода Соколовић је након тога предала четвртину колача будућој куми Милени Симовић.

На крају приликом дељења анафоре, парохијани су добили од Владике дар, иконицу, а деца малу књижицу о новопрослављеном Светом Севастијану.

Одмах пошто је прочитана молитва за славски ручак, започело се са културно-уметничким програмом. Вера Перковић је отворила програм најавом три старе косовске песме које су отпевале Анастасија и Теодора Крстић уз музичку пратњу Александра Раилића. Након њих је мала фолклорна група Балкан, под будним оком Ђорђете и Александра Раилића, извела сплет игара из Србије, а одмах затим и велика група Игре из Шумадије.

У току ручка који су као и увек веома укусно припремиле чланице Кола српских сестара, се свим гостима обратио председник Црквеног одбора Мита Гарчев, а онда и кума славе Јагода Соколовић. Након њих отац Милан је поздравио све за главним столом и све присутне пожелевши им заједништво, љубав и слогу које су неопходне да једна парохија успешно постоји. Поздравивши најважнијег госта и домаћина епископа Иринеја, захвалио му је на бризи и љубави коју несебично дарује где год се појави.

Тада се и Преосвећени Владика поново обратио гостима захваливши на топлом гостопримству и зажелевши да се што пре окупимо како би смо осветили храм који градимо.

Недеља по подне. Напуљ Флоридски.

На молбу мале али одане Богу, заједнице у Нејплсу, да се сусретну са новим Епископом, Владика им је удовољио и посетио их је у недељу поподне. Ђакон Панајоти и Бранислава са породицом су организовали скуп у малој капели која може да прими двадесетак особа. Испунивши капелу до последњег места, православни Срби су упијали благе и поучне речи Његовог Преосвештенства. Постављали су разна питања на која је Владика стрпљиво одговарао.

Сви су изразили жељу да би хтели да и званично постану мисија Светог Ђорђа, на шта им је одговорено да треба да упуте молбу онако како Устав и правила налажу и да ће добити одговор. Домаћини су се потрудили да буде и послужење па се изашло напоље и уз пријатељски разговор и укусну храну, остало се још неко време. Након тога Владика се са пратњом вратио у Мајами, из ког је следећег јутра отпутовао у Њујорк.

Извор: http://www.easterndiocese.org/