Прочитај ми чланак

ТАЈНЕ СРПСКОГ ПОДЗЕМЉА: Аркан ликвидиран због Хага!

0

СДБ реаговао је на прве покушаје Хашког тужилаштва да се с командантом СДГ договори о сведочењу против Милошевића

Готово две деценије, колико је прошло од убиства Жељка Ражнатовића у јануару 2000, трају расправе о мотивима извршилаца и налогодавцу. Војислав Туфегџић у књизи „Видимо се у читуљи, двадесет година после“ навео је сведочења полицајаца који бацају ново светло на улогу Државне безбедности у убиству чувеног криминалца и команданта паравојне СДГ.

Сусрет због гардисте

Полицијски функционер чије је име Туфегџић сачувао од јавности испричао му је како је неколико недеља пре убиства у „Интерконтиненталу“ с колегом отишао код Аркана да се распита за једног припадника СДГ осумњиченог за убиство.

– Седели смо пуних четири-пет сати. Аркан нас је задржавао, убеђивао да не идемо, да је послао своје људе да пронађу и доведу тог гардисту и говорио: „Ако је крив, радите с њим шта хоћете…“ За тих неколико сати чекања причали смо о свему и свачему. Између осталог, исприча нам Аркан следеће: „Не знам да ли сте чули за то… пре неколико дана враћамо се Цеца и ја кући и она ме пита да ли видим момка који стоји на углу улица у којој ми живимо и једне изнад.“ Рекла му је и да младић ту стоји већ неколико дана. Аркан заустави аутомобил, отвори прозор, позове га да дође и пита шта ради ту.

Овај му ништа не одговара. „Изађем и почнем да га шамарам и тек тада он извади легитимацију ДБ и каже да је на послу. Ја му се извиним и питам што ми одмах није рекао. На томе се завршило. Али ујутро начелници ДБ организују састанак са мном да то расправимо. Објаснили су ми да је оперативац кога сам шамарао у саставу шире групе за тајни надзор ресторана‚ Ђорђе‘ јер ту долазе њима веома занимљиви људи.“

После три дана позовем свог другара из ДБ да се видимо и, да бих завитлавао и њега и службу у којој ради, што је међу нама редовна ствар, упитам зашто се не хвали да им је колега добио батине од Аркана. Брецнуо се, што је било прилично необично јер смо били у другарским односима, упитавши одакле знам за то знам. Наравно да му нисам одговорио, па ми је веома одсечно рекао да се не истрчавам, да о томе не говорим, јер га „раде“. Питам га зашто „раде Аркана“, а он кратко одговори:

„Почео је да шурује с Хагом!“ О томе више никада нисмо разговарали. Убрзо је Аркан и убијен. То су чињенице – испричао је високопозиционирани полицајац Туфегџићу.

Пресуда

Тужилаштво у Хагу настојало је да докаже да су све војне формације Срба биле под командом Милошевића. Рачунало се да ће Аркан прихватањем да сведочи настојати да се спасе прогона Хашког трибунала. А имао је шта да каже… Контакти хашких истражитеља и Жељка Ражнатовића свакако су били остварени.

„Моје дубоко убеђење је да је пресуда за Аркана донета из тих разлога“, изјавио је горепоменути полицајац.

А чувени адвокат Рајко Даниловић био је директнији: „Ко га је направио и штитио, тај га је и уклонио!“

ЛОВ НА АДВОКАТИЦУ

Пропустом особља Хашког трибунала откривено је да је један од заштићених сведока на процесу Слободану Милошевићу блиска Арканова сарадница, иначе адвокат по професији. Њен исказ ишао је у прилог тези да је свим јединицама у Босни и Хрватској командовано из Београда… По повратку из Београда, непознати возач покушао је да је прегази, па се с породицом преселила у Енглеску.