Прочитај ми чланак

МИЛИОНИ НА ТРГУ: Овако је изгледала Стаљинова сахрана

0

Обожаван и омражен у исто време - у доба његове владавине Совјетски Савез се развио из назадне пољопривредне земље у светску силу.

Упркос напредовању Совјетског Савеза, Јосив Висарионович Џугашвили Стаљин је био одговоран за смрт око 20 милиона људи.

Био је кључни човек у пакту с Хитлером који се у једном тренутку окренуо против њега, али Стаљина је имао среће, па је Совјетски савез крај рата дочекао са територијалним проширењем у виду групе сателитских држава.

Уследиле су године политичких чистки, тортуре, ослабљене пољопривреде и страховладе диктатора.

Изненадна смрт

Стаљин је био наизглед стабилног здравственог стања, па његови лекари ни по чему нису слутили да би ускоро могао да умре.

Његови су сарадници пронашли су његово тело 1. марта, које је однео полицајац тајне службе, а сутрадан је извршена обдукција. Стаљин је умро у својој викендици.

Закључено је да је смрт наступила услед лошег физичког стања диктатора које је проузроковао висок крвни притисак, закрчени крвни судови, а откривен је и почетни стадијум цирозе јетре.

Сви ови здравствени проблеми допринели су томе да Стаљин доживи мождани удар, што је у комбинацији с унутрашњим крварењем проузроковало гушење.

Занимљиво је да, због Стаљиновог бруталног карактера, нико није улазио у собу у којој су људи мислили да спава све до предвече, из страха да га не пробуде.

Сахрана је организована 9. марта 1953. године на Црвеном тргу у Москви.

Јосиф Стаљин сахрањен је крај Владимира Лењина, а према проценама се у том тренутку од њега опростило више од милион и по људи.

Како је све то изгледало, погледајте у видео-снимку: