Прочитај ми чланак

СРАМНО: Шешељ брани убицу премијера, каже да би помиловао Звездана Јовановића

0

Лидер СРС Војислав Шешељ шокирао је јавност изјавом да би помиловао Звездана Јовановића, убицу премијера Зорана Ђинђића.

Ово је још један у низу гафова првог човека Српске радикалне странке, а интензитет скандала спремних да направи расте како се приближавају председнички избори. На питање кога би одликовао, а кога помиловао уколико би победио на председничким изборима Војислав Шешељ је навео имена неколико академика и професора, а потом и име некадашњег припадника Црвених беретки који је убио премијера Ђинђића.

– Нема никаквих доказа да је Звездан Јовановић убио Ђинђића. Вођен је режиран поступак, добили сте посластицу за крај емисије, немојте да се љутите. Саслушавао га је Родољуб Миловић, ништа није признао ни под батинама, а онда су му претили да ће му у условима ванредног стања ликвидирати целу породицу – навео је Шешељ.

Он је изнео још један скандалозан податак, када је рекао да је убица новинара Славка Ћурувије близак убијеном премијеру Зорану Ђинђићу.

Шешељ, који важи за бескрупулозног маркетиншког мага, не пропушта прилику да се појави у медијима, а свако појављивање несумњиво му подиже рејтинг. Тако је пред претходне парламентарне изборе гостовао на „Фарми“, а затим и у „Паровима“.

„Војвода“ је врло често на свом Твитеру имао неумесне коментаре. Није презао ни од вређања политичких противника, жена, а често је на дневном реду била хрватска председница Колинда Грабар Китаровић. Згрозио је јавност када је рекао да Зоран Ђинђић не заслужује споменик у Београду, као и да је руководство ДС најбоље знало у какве је криминалне афере био умешан покојни премијер.

Божо Прелевић, адвокат и коминистар полиције у прелазној влади након петооктобарских промена, каже за „Блиц“ да су Шешељеве тврдње бесмислене.

– Ако направите претрагу по Гуглу, схватићете да Шешељ пред сваке изборе зна за догађаје који се никада нису догодили, а мора нечим да фасцинира своје гласаче осим тога што хвали актуелну власт. Сам себи да неко шифровано име и говори ствари за које зна да нису тачне. Самог себе забавља. Његов став је да није он крив што су грађани глупи – наводи Прелевић и додаје да Шешељ има листу ствари о којима пред изборе прича и на којој профитира.

Демократска странка осудила је изјаву Војислава Шешеља. ДС наводи да слика Шешеља који тужи и пресуђује са насловних страна дефинитивно подсећа на време у коме се водила хајка на Ђинђића. Посебно, кажу, забрињава да Шешељ, који је признао да је био пријатељ са Јовановићем и да су заједно играли шах, аболира судски доказаног убицу. Овакве изјаве, сматрају у ДС, веома су опасне зато што подривају институције.