Прочитај ми чланак

БРИТAНСКИ AМБAСAДОР ТВРДИ: Милошевић наредио Станишићу да убије Караџића

0

Бивши британски амбасадор у Београду Aјвор Робертс открио је да је наводно Слободан Милошевић био спреман да током рата у БиХ убије Радована Караџића.

Робертс је у итервјуу за сајт факултета „The London School of Economics and Political Science“,на коме повремено предаје, рекао да је тај задатак Милошевић поверио тадашњем шефу СДБ Јовици Станишићу након што су власти Републике Српске узели припаднике УН за таоце. 

Све ово дешавало се током лета 1995, а Робертс каже да је лично ишао код Милошевића и рекао му да мора извршити притисак да се „плави шлемови“ ослободе. Милошевић је ратне лидере Републике Сркске, препричава Робертс, тад назвао „лудацима“.

Робертс се тим поводом након неколико дана поново састао с Милошевићевићем, да се види докле се стигло с ослобађањем војника УН.

– Шаљем Јовицу Станишића, шефа тајне полиције, да се састане са Караџићем и да осигура ослобађање тих војника – рекао му је Милошевић.

На питање коју је поруку послао преко Станишића, Милошевић је одговорио:

– Aко не ослободе те војнике, мораћу га убити – одговорио му је Милошевић.

Робертс сведочи да је у том тренутку, будући да је Србија била под санкцијама, Милошевић једноставно морао нешто учинити за разлику од ранијих ситуација.

Што се тиче Милошевићевог односа са лидерима РС, Робертс је казао да је Милошевић сматрао да „ми не требамо ништа имати са њима и да би он требало да буде једина особа која ће преговарати с њима“.

– Претпостављам да је и био управу, будући да се на крају то тако и завршило. На састанку лето 1995. године, кад је Милошевићу све то са босанским Србима дојадило, Милошевић их је све сабрао у Београду и рекао им да морају прихватити да ће он од тог тренутка водити преговоре и да ће, чак и ако се око нечег не слажу, његов глас бити пресудан. Кад сам касније питао Николу Кољевића (потпредседника РС) зашто су то прихватило, он ми је рекао: ‘Па нисмо имали избора’ – казао је Робертс. 

Даље је навео да су лидери РС Срба „подвили репове да би им се потом у Дејтону, након преговора у којима је у потпуности са српске стране преговарао Милошевић, само саопштили резултати“.

– Кад је Момчило Крајишник видео карту која је договорена, био је толико шокиран да је пао у несвест – тврди Робертс.