Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: Златибор је „мустра“ за часну и здраву Србију

0

“Све што сам радио у последњих 20 година није било да бих се улагивао некоме или некој групацији.

У фокусу сам увек имао јаку, богату и стабилну породицу, економски оснаженог пољопривредника, задовољног учитеља, судију или здравственог радника, поносног радника, спокојног пензионера и марљивог студента. Мислим да је народ Златибора то препознао и зато ме прошле године изабрао по четврти пут за председника општине Чајетина. Желим само да ово добро златиборско „семе“ посејем по читавој Србији”, каже у разговору за Данас Милан Стаматовић, дугогодишњи председник општине Чајетина и председнички кандидат, одговарајући на питање која је његова циљна група на овим изборима.

 

* Поручили сте да ћете од „Србије направити Златибор“. Како мислите да то остварите?

– Златибор је наше огледало у Србији, али и најлепши излог Србије у свету. Што би рекао наш земљак Ршум: „И Србија (у смислу економског развоја) има свој Запад!“ У целој Европи присутан је тренд регионализације и често се дешава да на привредном, друштвеном, културном, као и на плану заштите животне средине више сарађују региони него државе. Општине Златиборског округа, али целе Западне Србије, јесу пример домаћинског управљања ресурсима који им стоје на располагању и осмишљеног развоја који ће, у веома скорој будућности, бити прилично самоодржив, што практично значи да ће један пројекат вући за собом други. Тај принцип рада нудим и свим осталим регионима наше лепе Србије.

* Како оцењујете кампању осталих кандидата за председника Србије?

– Кампање свих председничких кандидата су, у ствари, све оне активности које су предузимали свих ових претходних година. Наш народ је мудар и зна да распозна „ко коси, а ко воду носи“. Постигнути резултати су једино оно што се рачуна, а мислим да моји резултати више говоре од речи. Ја сам се, као човек који је с обе ноге „у народу“ и са својим народом, одувек борио да скућимо, а не да раскућимо, да не крчмимо и распродајемо оно што су нам наши преци оставили као стечевину, очевину, дедовину. Само сам наставио да то исто чиним и сада, али, испоставило се да највећи број узурпатора и државних распикућа – седи у институцијама блиским режиму. Тако сам, хтео – не хтео, испао тај неки борац – Златиборац.

* Познати сте по оштрим критикама на рачун Александра Вучића и власти, а Српска народна партија, чији сте један од оснивача, део је владајуће коалиције. Какав је тренутно Ваш статус у СНП-у, на чијем сајту се и даље стоји да сте члан Председништва странке?

– Не заборавите да смо ми, Златиборци, у априлу прошле године, противно одлуци моје тадашње странке, на изборе изашли против Вучићевих напредњака и – разбили их у парампарчад! Отада и настају наше велике муке као што је стопирање изградње највећег развојног пројекта у српском туризму, „Златиборске гондоле“, чију је комплетну цену од 13 милиона евра платила наша локална самоуправа. Нисам више члан Српске народне партија, али сам поносан не све што сам радио док сам био у тој странци и у ДСС-у пре тога. Програмски циљеви које смо заједнички формулисали при оснивању СНП су и даље оно иза чега стојим и чега се придржавам, али је део мојих бивших политичких сабораца изгледа одустао од њих.

* Поред критика на рачун председничког кандидата СНС, неретко „прозивате“ и ЕУ и Брисел. На чему највише замерате Европској унији?

– Администрацији ЕУ замерам понајвише што није искрена према нама. Са једне стране, декларативно нас позива да постанемо њихов пуноправни члан, а са друге стране, непримереним притисцима руши идентитет и интегритет наше државе и, лицемерно, то поставља као услов за улазак Србије у ЕУ. То се најбоље може видети на примеру Косова и Метохије. Но, то не значи да не можемо успоставити партнерске и коректне односе и са таквом ЕУ. Ево, на пример, ми сада на Златибору градимо најдужу гондолу на свету а добављач опреме нам је угледна француска компанија. Истовремено, на Златибору је отворена прва и, за сада, једина у Србији, Канцеларија за српско-руске економске односе.

* Да ли бисте, у случају да не уђете у други круг избора, подржали неког од кандидата опозиције ко би се нашао наспрам Вучића у другом кругу?

– Очекујем да, у другом кругу, сви кандидати опозиције, па чак и Вучић, ако не уђе у други круг – подрже мене. Јер, код мене нема непознаница: знају ме, знају шта сам радио и урадио, знају да је Златибор та мустра за часну, здраву и усправну Србију. Наравно, и ја ћу подржати свакога ко се бори за јаку и поносну Србију, онога коме су заједнички интереси испред личних, онога ко се домаћински односи према свему што су створили наши очеви и дедови. Сваки грађанин Србије, био он председнички кандидат или не, увек ће моћи да рачуна на моју подршку, ако својим делима (а не само речима) показује да је спреман да се комплетно да за добробит наше Србије.

Подршка Љубивоја Ршумовића

* Колико Вам значи што је Вашу кандидатуру подржао и чувени песник Љубивоје Ршумовић?

– Није без разлога речено да један народ постоји док постоји и његов језик. Наш драги Ршум, наш комшија из Љубиша, својим песмама не да одржава и одражава, већ и обогаћује наше књижевно биће, али и наш национални идентитет, и мислим да не постоји грађанин Србије који није прочитао барем један његов стих или песму. Стога сам се баш обрадовао када сам чуо за његову подршку.