Прочитај ми чланак

„ПАДА КАО ЦИГЛА“ Мотор хрватског мига се угасио током лета, пилот једва слетео

0

Пилот Хрватског ратног ваздухопловства успео је да приземљи борбени авион "Миг 21" након што му се током лета угасио мотор.

Хрватски медији преносе да се инцидент догодио на лету изнад Бродско-посавске жупаније. Када је мотор престао да ради, преко радио-везе се чуло: „Пада као цигла!“.

Пилот је, након што је поново упалио мотор, безбедно слетео у ваздухопловну базу на загребачком Плесу.

У Министарству одбране нису потврдили, али ни демантовали инцидент, већ су само саопштили да се догодио „један технички проблем“.

Министар одбране Хрватске Дамир Крстичевић изјавио је јуче да је забрињавајуће стање у вези са неисправним борбени авионима „Миг 21“, али да национална безбедност није угрожена.

 

– Приземљено је оно што је неисправно јер је безбедност пилота на првом месту. Они су сјајни људи, одлично раде свој посао. Можете само да замислите како је тим људима када сваки дан треба да седну у авион и обаве своје задатке, а не знају хоће ли слетети – навео је Крстичевић.

Начелник Главног штаба Хрватске војске генерал Милан Шундов претходно је упозорио да су само четири од укупно 12 борбених авиона „Миг 21“, ремонтованих у Украјини, оспособљена за обављање задатака.