Прочитај ми чланак

ШТА ЧЕКА СРБИЈУ: Вучић прави ауто-пут до Тиране, ЕУ нас гура у унију с Албанијом

0

Ауто-пут Ниш-Приштина, који се већ назива 'ауто-пут мира', боље би повезао регион и допринео његовој већој стабилности, каже министарка Зорана Михајловић.

Свака врста повезивања значи још већу стабилност у региону и зато је Влада Србије као приоритет ставила управо инфраструктурне пројекте од регионалног значаја, као што је ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина, рекла је Михајловић за Тањуг.

„За аутопут Ниш-Мердаре, дужине 77 километара, ради се пројектна документација, која ће бити готова током ове године и разговараћемо о моделу финансирања тог пројекта“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да ћемо изградњом аутопута Ниш – Мердаре-Приштина повезати Коридор 10 са Албанијом и луком Драч, као и да ће Срби са Косова имати најбољу могућу везу са централном Србијом и Београдом.

Михајловић је подсетила да је одлука о изградњи ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина донета на предлог премијера Србије Александра Вучића, у оквиру Берлинског процеса, чији је циљ јачање сарадње у региону Западног Балкана.

Идеја о изградњи овог аутопута први пут је представљења у августу 2014. године, након чега је пројекат означен као један од инфраструктурних приоритета у региону.

„До краја године биће завршена пројектна документација и тада ћемо моћи конкретније да говоримо и о почетку изградње ‘аутопута мира’, како се већ сада назива овај пројекат”, навела је Михајловић.

Премијер Србије Александар Вучић је раније изјавио да је Србија спремна да плати 350 милиона евра за градњу нашег дела аутопута, који укупно кошта 600 до 650 милиона, као и да ћемо тражити да нам ЕУ да још око 300 милиона евра.

Вучић је, такође, рекао да жели аутопут Београд-Ниш-Приштина-Драч до 2020. како би могле да се реализују инвестиције на албанском приморју.

Консултант за страна улагања Махмуд Бушатлија је изјавио Тањугу да је, према његовом мишљењу, пројекат аутопута Ниш – Приштина „смисленији него пројекат Коридора 11“.

„Овај пут (до Приштине) далеко је исплативији не само политички, већ и економски, јер повезује Београд који има 2,5 милиона људи са јужном покрајином која има два милиона, док у залеђу има Албанију са којом је Приштина добро повезано путевима и која има близу четири милиона људи и две озбиљне луке“, казао је Бушатлија.

Аутопут Ниш – Приштина је део Европске транспортне мреже.