Прочитај ми чланак

СРБИН УЦЕНИО ХОЛИВУД за 3 милиона долара

0

Полиција је у уторак ухапсила М.Ђ, који је уценио чувену холивудску кућу “20th Century Fox” и нашу фирму која има са њом склопљен уговор за дистрибуцију да ће објавити на интернету њихов филм “Boss baby” пре светске премијере.

Он је претио објављивањем филма уколико му не уплате 24 биткоина (дигитална валута), који вреде око три милиона динара. Због сумње да је извршио кривично дело изнуда, одређено му је задржавање од 48 сати.

Фото: pixabay.com

Осумњичени је у фебруару преко интернета контактирао с руководиоцима америчке фимсле куће и уценио их.

„М.Ђ. им је поручио да је набавио копију филма “Бос беби“ који су они продуцирали, а чије би приказивање у биоскопима требало да крене крајем марта. Продуценти су одржавали комуникацију са њим, а део услова су чак и испунили, уплативши му пет од тражених 20 биткоина, док нису сазнали да је уцењивач из Србије“, пише Инфомер.

Тада су, наводи лист, ступили у контакт са српским МУП-ом и Одељење за високотехнолошки криминал СБПОК је открило и ухапсило осумњиченог, објаснио је извор листа из Тужилаштва.

М.Ђ. се првом уценом и исплатом није задовољио, већ је послао електронску поруку Зорану Станковићу, директору фирме „МSF mega COM film“ који има склопљен уговор за синхронизацију и дистрибуцију филма на српском тржишту.

– Уценом је, како се сумња, осумњичени од поменуте фирме изнудио уплату од четири биткоина, тако да је од холивудске и наше куће наплатио девет биткоина, чија је вредност око 1,3 милиона динара – каже извор из тужилаштва.

„Boss Baby“ је анимирани хит, а у оргниалној верзији главном јунаку „малом шефу“ глас позајмљује чувени америлки глумац Алек Болдвин.

Убрзо пошти су осумњиченом уплаћени на рачун биткоини, он је ухапшен и одређено му је 48-часовно задржавање.

Биткоин је дигитална глобална валута коју је 2009. године створила група људи под псеудонимом Сатоши Накамото. Усвајање биткоина и његово коришћење на тржишту расте сваке године, а прихватиле су га многе компаније и потрошачи у свету.