Прочитај ми чланак

НАЈАВА Трибина „Достојевски – пакао и рај руске душе”

0

Трибина историчара Милована Балабана „Достојевски – пакао и рај руске душе” одржаће се на „Трибини младих” у Културном Центру Новог Сада, у среду 15. марта у 18 часова. Гост трибине биће Фата Егановић, Дипломирани филолог србистике.

На трибини ће бити речи о књижевном и животном путу Фјодора Михаиловича Достојевског. Његовој младости, робији и повратку који ће га избацити на површину јавног живота Русије друге половине 19. века. О времену када је руска, али и светска књижевност, постала богатија за дела као што су “Записи из подземља”, “Злочин и казна”, Зли дуси”, “Браћа Карамазови” и друга.

Достојевски слови и за православног филозофа, али и пророка у најпозитивнијем смислу те речи. Његов “Велики инквизитор” говори о последњим временима, као и о стратегији вођења света ка победи човеко-бога на уштрб Бого-човека, односно самог Христа. Али Достојевски антихеројима (који овај свет виде као ђавољи хаос и теже да га или униште или у тоталу овладају њим) у својим књижевним делима супротставља хероје, који су чувари оне есхатолошке истине, самог Господа Исуса Христа, који ће овладати светом после свих мука кроз које ће он проћи.

Отуд ће на трибини акценат бити на Достојевском као трагаоцем за Христом и као позитивном пророку, који из свог личног искуства сагледава пакао и рај сопствене душе, руске душе, али и читавог човечанства, дајући православљу, али и Русима као народу, спсцифичну улогу у целокупној историји човечанства.