Прочитај ми чланак

Колинда забринута за „покварене“ хрватске „мигове“

0

Хрватска председница каже, коментаришући писање медија да су хрватски мигови у лошем стању, да је оно што је "видела у извештају прилично забрињавајуће".

Добила сам извештај, али нисам успела да га детаљно прочитам. Онда ћемо начелник и ја о томе разговарати у четири ока, односно са нашим тимом, али оно што сам стигла летимично да погледам прилично је забрињавајуће – рекла је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, која је и врховни командант оружаних снага, пренела је Хина.

„Јутрањи лист“ је објавио да је техничка исправност хрватских борбених авиона „МиГ-21“ драматична, јер су од укупно 12 за обављање задатака способна само четири, о чему је начелник Главног штаба генерал Милан Шундов обавестио председницу Хрватске.

Позивајући се на неименоване изворе из војних кругова, лист наводи да су за обављање задатака способан један једносед и три двоседа.

Како се подсећа, хрватска председница је недавно јавно затражила детаљнију истрагу око набаве и ремонта МиГ-ова.

Највећи проблем су кварови који се свакодневно појављују на авионима ремонтираним у Украјини.

Генерал Шундов је пре неколико дана упозорио председницу да је од јула 2015, када је 12 авиона ремонтираних у Украјини предато Ратном ваздухопловству, на авионима забележено чак 300 кварова.

Како пише „Јутрањи“, најчешћи кварови су отказивање система хидраулике, отказивање навигацијске и комуникацијске опреме, истицање горива и хидро уља.

Осим тога, у два наврата се угасио мотор у лету, што се у бившој ЈНА није догодило у 40 година, констатује лист.