Прочитај ми чланак

АМЕРИЧКА ПРЕВАРА: Крај рата у Сирији није интерес Вашингтона

0

Русија је држава са вишевековном историјом. Од почетка 20. века сви ратови у којима је учествовала били су одбрамбени, пише кувајтски „Kaбас”.

Након Другог светског рата земља је почела да се опоравља. СССР се усредсредила на војну сферу како би се супротставила опасностима које долазе од Запада, посебно од Америке која се у том тренутку налазила на врхунцу своје моћи. За разлику од СССР-а, Америка је од самог почетка желела да прошири свој економски утицај и војну превласт над европским државама.

Ова колонијална стратегија Америке видљива је и данас. Највећа економија на свету може да преузме власт у свакој држави. Овај дух се сачувао и у политици новог председника САД Доналда Трампа. Зато Америка не реагује на међународну заједницу — на УН или Савет безбедности — она формира своју коалицију држава које се крећу у њеној орбити, ван оквира међународног права и УН. Као што се недавно десило у сиријском рату, Русија је почела да подржава закониту сиријску власт у борби против ДАЕШ-а, док је Америка почела да користи насиље у име вештачке Међународне коалиције како би чувала позадину Нусра фронта, „Ахрар ел шам“ и снабдевају их оружјем и новцем. Све то како би се рат одужио.

Америка ни на један дан није подржавала мир нити се борила за интересе других држава. Зато је потпуно јасно да Америка неће спасити свет од ДАЕШ-а. Завршетак рата није у њеном интересу: може само привремено смањити набој, како би експлодирао на другом месту. Та игра је откривена када је ирачка војска освајала Мосул. Тада је Америка за три недеље зауставила офанзиву, позвавши лидере ДАЕШ-а да напусте град, како би им се не би судило и рат се наставио.