Прочитај ми чланак

МА КАКВА ЗАЈЕДНИЧКА ЛИГА: Срби би топовима морали да се бране на Пољуду!

0

Ако нас нападају са трибина када наши клубови не играју, како би било да тамо дођу Звезда или Партизан? Од регионалне лиге нема ништа, сматра наш прослављени фудбалски тренер Љупко Петровић.

Ако је неко и даље бар мало веровао да је могуће организовати регионалну лигу у фудбалу, онда је после суботњих догађаја на Пољуду дефинитивно постало јасно да је тако нешто немогуће. Тачније, када би се у истом такмичењу нашли хрватски и српски клубови, мртвих би било већ на првим мечевима. Међу навијачима, али и међу играчима и судијама.

Пример је последњи хрватски дерби игран између домаћег Хајдука и Ријеке (1:1), где је поново изражена србофобија, али и где је судија Марио Зебец једва извукао живу главу. Маскирани хулиган, који је улетео на терен са гвозденом шипком желео је да лично пресуди арбитру, витлао је тим хладним оружјем дуго, док га неспремна полиција није ухапсила. Пољуд ће због овога сигурно бити затворен на неко време, а навијачи Хајдука су и овог пута животињски узвикивали: „Убиј Србина“, и „За дом спремни“.

После овог инцидента дефинитивно је постало јасно да национализам на Балкану не јењава! Тренутно не постоје услови за формирање регионалне лиге јер би српски клубови, по мишљену легендарног тренера Љупка Петровића, на Пољуду могли да се одбране једино топовима, уз помоћ армије од 50.000 људи!

– Ма каква регионална лига, то је празна прича! Свака опција да се то реализује отпада за сва времена. Замислите какав би тек епилог био када би на Пољуду гостовали српски клубови када је онако против Ријеке. Црвеној звезди и Партизану би требала армија од 50.000 људи са топовима да би се одбранили од њихових напада тамо – рекао је за „Ало!“ Љупко Петровић, који је неколико година тренирао хрватске клубове (Осијек од 1984. до 1987, Сесвете 2008. и загребачку Локомотиву 2010. године).

Бивши првак Европе са Црвеном звездом не може да схвати због чега присталице најпопуларнијих хрватских клубова – Динама и Хајдука, навијаче Ријеке називају Србима.

– Навијачи Хајдука, пре свега, морају да сагледају мало историјске чињенице, прелистају мало књиге и упознају се с тим ко је заправо основао њихов клуб. Ријека је град који се налази на северу и ближи је Италији, али је ту некада живело много Срба, па их можда због тога прозивају. Становници тог места су мирољубиви, није их нико нападао и мало људи са тог простора је учествовало у рату деведесетих. Њихова главна карактеристика је да су повучени, неострашћени и пријатељски настројени према свима. У Осијеку сам живео годинама и никаквих проблема нисам имао, али сада је, изгледа, популарно да се мрзе Срби. То раде деца која су рођена после рата и ништа не знају – додаје наш стручњак.

Петровић се ипак нада да ће се нешто променити, али не у блиској будућности.

– Чудан смо народ, сви ми са овог балканског поднебља. Само правимо неке беспотребне размирице. Тога пре није било. Био бих срећан да се то промени, али како стоје ствари, у блиској будућности је немогуће. Нећемо ми доживети лигу у којој се такмиче српски и хрватски клубови, можда неке генерације које буду имале другачију свест и које буду упознате са историјом – закључио је легендарни Љупко.

„ХАЈДУК СУ ОСНОВАЛИ СРБИ“

Према чињеницама којима располаже блог „хајдуксрбија.блогспот“, најпопуларнији клуб из Далмације основали су Срби, католици и православци, који су живели у Сплиту. Према истим изворима, име Хајдук потекло је од српских хајдука који су се у тој области борили против турских и аустроугарских власти. Зато су сви Срби из Далмације, Баније, Лике и Кордуна навијали за Хајдук у тим предратним годинама. Такође, председник Хајдука био је од 1913. године Будислав Грга Анђелковић, човек кога је аустроугарска власт осуђивала и хапсила због против аустријског говора.

ЗАШТО СУ РИЈЕЧАНИ – СРБИ?

„Убиј Србина“ и „Шугава Ријеко, пуна си Срба, не брини, Ријеко, има још врба“ – викали су припадници „Торциде“ гостујућим навијачима. На последњем мечу на Пољуду у једном тренутку развили су транспарент исписан на ћирилици речима: „Морем плови једна мала барка“ (алузија на долазак „Армаде“ бродом у Сплит). Заправо, хајдуковци називају Ријечане „делијама“ од финала Купа 1987, када су на ЈНА играла ова два клуба. Тада су обе навијачке групе имале представнике у Београду, али том мечу су присуствовале и Звездине „делије“, које су вређале Сплићане. У томе су имале подршку ријечке „Армаде“, па их „Торцида“ и због тога прозива да су Срби, тачније – „делије“!

ДИНО РАЂА: РУЖНЕ СЦЕНЕ

Један од највећих спортских симбола града Сплита свакако је кошаркаш Дино Рађа. Он се радо одазвао позиву, али није претерано желео да се упушта у најновије испаде „Торциде“.

– Прочитао сам из новина шта се десило на утакмици. Ружне сцене. Ствар је много проблематична и сви знају да то није од јуче. Немогуће је формирати регионалну лигу у овом тренутку и ко се тиме бави мора да сагледа реалност. То је виша ствар, која је за неке озбиљније анализе – рекао је Рађа за „Ало!“.

ЗАШТО ЈЕ ХАЈДУК ТИТОВ?

Једна од главних прозивки припадника „Армаде“ усмерена ка „Торциди“ је: „Ви сте Титови, Тито је ваш!“ Они исмевају Хајдук због чувене утакмице са Црвеном звездом, баш у дану када је умро Јосип Броз Тито. Тада је читав „Пољуд“ ридао за маршалом – навијачи, фудбалери оба клуба, чак и судије тог меча. Само тада је плакала читава Југославија…