Прочитај ми чланак

ЈОВАН СКЕРЛИЋ: Корупција погубнија од грубе силе

0

Знаменити људи који су пре педесет, сто и више година описивали српске земље, као да су били видовити. Њихове речи важе и данас, било да је реч о нашим наравима, или о месту у времену и простору.

„Ја се потпуно слажем са својим пријатељима из верификационог одбора који кажу да старог физичког, бруталног притиска више нема, нема убистава на изборима, нема оних грубих фалсификата који су некада били. Али има сада нешто много горе и опасније. Има два начина за фалсификовање народне воље: или физичка насиља и груб фалсификат, или корупција.

Од та два зла, корупција је гора. Грубо насиље има бар ту добру страну, што донекле очвршћава карактере. У политику онда улазе само чвршћи, јачи и бољи елементи. У данашње време, видимо да су карактери пали, да су људи ослабили, и то се констатује на свима странама. Ја мислим да овај народ не би био у стању да издржи ниједну бруталну реакцију. Настало је доба политичког лицитирања, доба задовољавања личних интереса. Данас смо дошли дотле Србија поступно свлачи до политичке безначелности. На изборе се код нас не излази са одређеним програмом, а политичка борба се води у општим фразама.“

(Јован Скерлић, књижевни критичар и посланик Радикалне странке у Народној скупштини 1912)