Прочитај ми чланак

ЗАМКА ЗА ГЛАСАЧЕ: Да ли иза Белог Прелетачевића стоји Срђа Поповић

0

Бели Прелетачевић је својим сатиричним наступом за кратко време привукао велики број симпатија, нарочито на интернету.

Младић из Младеновца (право име му је Лука Максимовић) биће кандидат на председничким изборима и то са шансом да многе изненади резултатом. Највише рачуна на „беле листиће“, младе који до сада нису тако радо излазили на изборе, али и оне којима је мука од целокупне политичке сцене.

Подршку су му дали и проевропски, али и многи национални гласачи.

Ипак, ко је чешће и пажљивије читао његове статусе на Твитеру, јасно је могао да се увери да Лука има прилично европске, либералне, па и другосрбијанске ставове.

Такође, како се види у видео клипу доле, Бели је толико близак са Срђом Поповићем, оснивачем „Отпора“, стручњаком за обојене револуције и човеком који је својим политичким деловањем сахранио Србију у првој деценији 21. века, да од њега јавно, пред тв камерама тражи савете за свој активизам.

Управо његов лик – Бели Прелетачевић, неодвосмислено подсећа на пројекат из књиге Срђе Поповића „Мустра за револуцију“. По том систему, Максимовићу уопште нису потребне паре да би кроз медије популарисао лик Белог Прелетачевића. Према Поповићевом моделу, медији ће извештавати о свему што је другачије, забавно и привлачно. Народ најлакше упија политичке поруке уколико су упаковане у забаву и сатиру, нарочито на пропалој политичкој сцени каква је у Србији.

Фото: tviter/belisamojako

Такође, Прелетачевићев политички наступ је на нивоу ријалити шоу програма, што значи да ако га неко оптужи да је страни (Сорошев) плаћеник, он ће одговорити „Јесам, али није тачно да сам примио милион, већ пет милиона евра“. То ће бити забаван и легитиман одговор.

И управо ту се крије замка за гласаче, нарочито младе и оне са родољубивим осећањима, којима је мука од Вучићевог режима.

Дакле, Прелетачевић је ништа друго до део прозападне опозиције. Његов циљ није да победи на изборима, већ да пробуди незадовољне масе и привуче их ка опозиционом (проевропском) кандидату.

Његовом кандидатуром ће вероватно порасти изласност што ће Вучића спречити да победи у првом кругу. Додуше, ово је сценарио који одговара и опозиционим националним кандидатима.

Ипак, циљ је да у други круг уђе Саша Јанковић, који новом-старом ДОС-у треба да послужи као нека врста сталоженог и одмереног Војислава Коштунице – или за победу у другом кругу (када ће га готово сви из опозиције подржати) или за нови 5. октобар.

Нема сумње да би у другом кругу и Прелетачевић позвао гласаче да подрже проевропског кандидата.

Странке са родољубивом и проруском опцијом зато не би смеле да постану део стратегије старих либералних (Клинтоновских, Сорошевских…) елита, које се и даље батргају и желе да њиховом пулену Вучићу једина алтернатива буде аутошовинистичка опозиција.

Рехабилитована досовска дружина ће Србију само још више завити у црно. Вучић им је у тој дисциплини поставио лествицу веома високо, али ће је они ипак лако прескочити.