Прочитај ми чланак

„Истина је – Косово је независно; Да, изгубљено је ратом“

0

Нови Сад -- Лидер ЛСВ који је најавио председничку кандидатуру Ненад Чанак изјавио је да мора да се призна "ноторна истина" да је Косово независно од Србије.

„Штитећи дела и тековине Слободана Милошевића, нисмо спремни да признамо ноторне истине. Да – Косово је независно од Србије, да – оно је изгубљено ратом, да – тај рат је водио режим Слободана Милошевића, да – тај режим нас је изложио НАТО бомбардовању“, рекао је Чанак у интервјуу агенцији Бета.

 

Он је додао да је чињеница да према Косову постоје гранични прелази, да грађани Србије не могу да оду на Косово без пасоша, као и да границу са Косовом обезбеђују између осталог и међународне снаге, што значи да међународна заједница гарантује те границе.

„Немам проблем да кажем да је Косово независно од Србије, зато што немам намеру да било какав политички ангажман заснивам на слатким лажима, какве би популиста волели да грађани слушају, него на можда грубим истинама, али истинама из којих се може кренути у истински опоравак државе. У лажима се може сањати али се на лажима не може живети“, рекао је Чанак.

Према његовим речима, независност Косова значи да се са неким на Косову мора не само разговарати него се с њима и договорити.

У интервјуу за агенцију Бета, Чанак је оценио и да би Србија била на вишеструком добитку, уколико би постала чланица НАТО-а.

„Србија апсолутно добија уласком у НАТО, и то вишеструко. НАТО није само војна организација, има ту низ економских и других разлога због којих је НАТО организација од које се може имати велике користи. Ја сам за суштински и дубинску демилитаризацију овог региона, а НАТО је и за то одговор“, рекао је Чанак.

Према његовим речима, прича о војној неутралности Србије не значи ништа, већ је за Србију и економски, и политички, и војно, и на сваки други начин боље да буде окренута Западу него Истоку, НАТО-у, а не Русији.

Чанак је оценио да је Србија изложена великим притисцима Русије, која од Србија жели да направи „непотопиви носач авиона“ за своје планове.

Од је рекао да је Нафтна индустрија Србије (НИС) продата руским партнерима „далеко испод цене“, под изговором да ће Русија помоћи да Косово не постане независно и да ће бити изграђен Јужни ток.

„Косово је назависно, нема Јужног тога, дакле вратите нам НИС и идите кући“, поручио је Чанак.