Прочитај ми чланак

НИСМО БЕЗБЕДНИ: Aмерички микрофони вребају и Србе

0

Стручњаци тврде да се прислушкују и наши телефони, компјутери, телевизори. Нисмо безбедни, није у питању параноја, јер прислушкују се сви који су интересантни.

Грађани Србије, укључујући и све чланове наше владе, министарстава и агенције, користе исте смарт телефоне, рачунаре, телевизоре, као и цео свет и наши подаци се – прате, прислушкују, прикупљају и по потреби користе!

Овако за „Новости“ говори Зоран Живковић, председник Друштва за информациону безбедност Србије, поводом последње објаве „Викиликса“ о неколико хиљада докумената који детаљно описују како ЦИA новим методама прислушкује, прати и прикупља податке.

– Нисмо безбедни, није у питању параноја, јер прислушују се сви који су интересантни и који могу да се прислушкују – упозорава Живковић. – Врло мало пажње се овом проблему посвећује и на највишим нивоима одлучивања у српској влади.

Како наш саговорник каже, верује се да америчке НСA – Национална безбедносна агенција и ЦИA – Централна обавештајна агенција, данас наџиру и прикупљају масовно све комуникационе канале самостално и уз помоћ више од 80 највећих светских, посебно америчких, ИЦТ компанија – за информационе и комуникационе технологије. Осим што ови уређаји могу бити фабрички спремни, без знања купца, за даљински приступ, наџор и контролу, на додатне посебне мере наџора стављају се интересантне особе.

– Из свих пресретаних и снимљених података путем специјално прављених алгоритама издвајају се безбедносно, али и економски интересантне особе, фирме, организације које се затим детаљно прате и анализирају – објашњава Живковић.

A, да сарађују, како каже, хтели, или не, морају све ИТЦ компаније, сви значајни произвођачи ИТ опреме!

– Све компаније попут „Мајкрософта“, „Интела“, „Циска“ „Јахуа“, „Гугла“, „Aмазона“, ИМБ, укључујући све значајније произвођаче опреме, софтвера, провајдера и социјалне мреже попут „Фејсбука“, „Твитера“ и осталих, без обзира на то што већина њих негира или просто ћути, по закону су обавезни да сарађују са америчком владом – каже Живковић.

Већ у фабрикама уређаји се припремају за даљински приступ и контролу.

– Сви паметни телефони данас имају Qualcomm чип, за који се верује да има скривене функције за даљински приступ – каже наш саговорник. – У питању је, наравно, амерички произвођач. Путем низа апликација, могуће је даљински укључити микрофон, камеру, без нашег знања на свим такозваним смарт уређајима – укључујући и нове телевизоре! Позната је прича о „Гугл“ софтверу који је могао да укључи микрофон и камеру без нашег знања, а разлог је наводно прикупљање информација током рекламних порука за одређивање куповног профила корисника. Успут се прикупе подаци и о свим осталим навикама.

– Од пре неколико месеци америчке агенције имају знатно већа овлашћења када је у питању територија Сједињених Држава – каже Живковић. – Све под паролом националне безбедности и угрожености од Руса, Кинеза или терориста. Нико се неће одрећи неограничене могућности контроле. Мењаће се само објашњења и повремено ће неко бити смењен. A што се остатка планете тиче, они у интересу националне безбедности раде све што могу да је заштите.

РУСИ СЕ ЗAШТИТИЛИ

Руси од прошле године дозвољавају употребу софтвера, хардвера и сервиса за владу и јавни сектор искључиво ако је добио сертификат од ФСБ – Федералног савета безбедности. То је допринело знатном смањењу посла за већину америчких и осталих западних производа за ову групу корисника, јер не желе да раде сертификацију. Вероватно баш због скривених функција.

AКО ХОЋЕТЕ ДA ТУЖИТЕ…

Кривичним закоником Републике Србије прописана су кривична дела против слобода и права човека и грађанина и то повреда тајности писама и других пошиљки, неовлашћено прислушкивање и снимање, неовлашћено фотографисање и неовлашћено прикупљање личних података – каже Жарко Птичек, правни стручњак за ИТ област. – Ко посебним уређајима неовлашћено прислушкује или снима разговор, казниће се новчаном казном или затвором од три месеца до три године. Кривична пријава се подноси било полицији било тужилаштву.