Прочитај ми чланак

ХАГ ОДБИО ЗАХТЕВ БиХ за ревизију пресуде против Србије

0

Међународни суд правде у Хагу одбацио је легитимитет Сакиба Софтића као агента БиХ по захтеву за ревизију пресуде против Србије, сазнаје „ЕуроБлиц“.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је легитимитет Сакиба Софтића као агента БиХ по захтеву за ревизију пресуде против Србије, сазнаје „ЕуроБлиц“.

У образложењу се наводи да је разлог тај што није било сагласности три члана Председништва БиХ приликом Софтићевог именовања да буде на челу ревизије.

Истовремено, ускраћивање права Софтићу да говори у име БиХ пред Међународним судом правде вероватно значи да ће Суд одбацити и сам захтев за ревизију пресуде, будући да је је прихватање агента предуслов за евентуални судски процес.

Писмо које су добили чланови Председништва БиХ преносимо у целини.

– Везано за моје писмо од 24. фебруара 2017. (бр. 148182), у којем сам тражио од Председништва БиХ да појасни проблем о којем сам писао, част ми је, по упутствима Суда, да Ваше ексцеленције информишемо следећем:

Суд је прописно размотрио мишљења чланова Председништва, која су изнели у својим писмима. Суд сматра да садржај ових писама показује како никакву одлуку нису донела надлежна тела, у име Босне и Херцеговине као државе, по питању захтева за ревизију пресуде од 26. фебруара 2007. у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида (БиХ вс. Србија).

Из тог разлога, не може се ништа предузети у вези документа под називом “Апликација за ревизију пресуде од 26. фебруара 2007. у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида (БиХ вс. Србија)” – стоји у писму које је члановима Председништва БиХ упутио писар Међународног суда правде у Хагу.

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак одржаће конференцију за новинаре данас у 16 сати, у Иванићевом кабинету у Бањалуци.

Претпоставља се да ће главна тема на конференцији бити одлука Међународног суда правде у Хагу.

Човић: Поиграли смо се са БиХ

Добијање писма потврдио је Драган Човић, хрватски члан Председништва БиХ.

– Суд је прописно размотрио мишљења чланова Председништва БиХ и суд сматра да садржај писама показује како надлежна тела нису донела никакву одлуку у име БиХ као државе у погледу захтева за покретање ревизије пресуде од 26. фебруара 2007. Стога се не може ништа предузети по ревизији пресуде – појаснио је Човић.

Он је такву одлуку прокоментарисао речима „да смо данас тамо где смо били на почетку“.

– Жао ми је што смо се опет поиграли са БиХ и показали да тај систем не функционише. Жао ми је што је дошло до овакве ситуације. Углед БиХ смо увелико ослабили – истакао је Човић.

Додик: Од почетка било јасно да иницијатива Изетбеговића неће проћи

Одлука Међународног суда у Хагу је очекивана, рекао је председник Републике Српске, Милорад Додик. Од почетка је, каже, било јасно да иницијатива Бакира Изетбеговића неће проћи.

Ипак, ту се прича не завршава, истиче Додик, јер се сада треба позабавити новом праксом коју је Изетбеговић увео, да један одлучује у име свих. Поручује да Срби и сада треба да покажу јединство.

„Очекујем да Тужилаштво Републике Српске, зато што немам поверења у Тужилаштво БиХ, покрене поступак против Сакиба Софтића због лажног представљања“, додао је Додик.