Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Свима нам је доста политичког позоришта

0

Дошли смо у ситуацију да не знамо где се завршава политика, а почиње криминал. Корупција је у срцу државног система, а пљачка и криминал су део Вучићевог најближег окружења, каже у интервјуу за “Блиц“ лидер Двери Бошко Обрадовић.

Председник покрета Двери и председнички кандидат у причи за “Блиц“ каже да је он човек ког је Србија чекала 26 година, јер је другачији, иза себе нема афере, није купио дипломе и долази из народа.

На чему ћете базирати председничку кампању и ко ће је финансирати?

Средства која сви председнички кандидати добијају од државе биће нам једини извор финансирања кампање. Биће скромна, али креативна. Ја сам председнички кандидат поштене и пристојне Србије, која више не може да трпи лажна обећања и глуматања власти, која хоће да наше вредности, наша привреда, наше село и пољопривреда, наше породице дођу на прво месту у друштву, а интереси ММФ-а, ЕУ и НАТО мало у други план. Моја порука је јасна: Нећу да будем члан мафије, нећу да служим туђим интересима. Бићу српски председник.

Према последњем истраживању „Ипсос стратеџик маркетинга“, имате подршку 3,7 одсто бирача, што је мање него у децембру. Зашто је то тако?

Варијација народне пословице гласи: „Не веруј Вучићу и његовим истраживањима ни кад ти дарове носи“. Бићу највеће позитивно изненађење на председничким изборима.

Шта је ваш циљ на изборима? Како коментаришете чињеницу да ће се други круг, ако га буде, одржати на Васкрс?

Ово је прилика да Србија добије нову политику која данас побеђује широм Европе и света и да и код нас дође до смене политичких генерација. Ја сам предводник нове генерације српских политичара за модерну Србију 21. века. Васкрс ове године имаће ту политичку симболичку поруку.

Да ли су нотари неопходни Србији и колико је њихова улога значајна?

Тренутно је њихова улога да отежају процес прикупљања потписа грађана за председничке кандидатуре, чиме је суспендован и део Закона о избору председника у чл. 10 у којем стоји да судски оверитељи оверавају потписе. То говори колико је бахата власт и колико урушава све институције државе. То нас неће спречити и скупићемо потписе за моју кандидатуру и уз репресалије система јер имам велико упориште у народу. Вучић би највише волео да сам учествује на изборима. Мислим да нам је свима доста Вучићевог политичког позоришта.

Како коментаришете одлуку председнице Скупштине Маје Гојковић да прекине рад парламента све док Србија не изабере председника? Да ли је до сада било политичке злоупотребе Скупштине?

То је Вучићева одлука. Маја Гојковић је небитна и ништа се не пита. Сви његови сарадници су толико лоши и бледи, да је право чудо како било шта функционише у овој земљи. Вучићу смета једино преостало место на којем уопште може да се чује глас опозиције, а то је Народна скупштина. Не може да издржи ни реч критике. Србија не сме да се претвори у таоца деспотизма једног човека. Позивам грађане да се ослободе тог страха од Вучића и он може да падне са власти. Није Вучић држава! Све ће много боље функционисати без њега на власти. Не дам на себе и не дам на Србију!

Да ли сте могли да замислите 1999, када сте основали странку, да ћете се на пунолетство Двери борити против мање-више истих људи на власти?

Постојање Двери 18 година доказ је да нисмо ни пројекат страних амбасада ни центара моћи, већ да смо аутентичан покрет који је стасавао од студентског часописа до парламентарне странке. Сви су исти на српској политичкој сцени већ предуго. Власт храни саму себе. Прилика је да мењамо много тога набоље. Вучић никада ништа није радио, 25 година живи од политике. И сад је кандидат за председника, иако је јавно рекао да се неће кандидовати. Шта је следеће: да буде кандидат за маршала или да мењамо Устав и да га прогласимо доживотним председником?! Дошли смо у ситуацију да не знамо где се завршава политика, а почиње криминал. Корупција је у срцу државног система, а пљачка и криминал су део Вучићевог најближег окружења.

Ја сам права опозиција

Ако не уђете у други круг, да ли ћете подржати неког кандидата и кога?

Улазим у други круг јер сам права опозиција, за разлику од Шешеља, Чеде и Чанка, и представљам грађане Србије који су против уласка Србије у ЕУ, а политички једини нудим промену политике, за разлику од Јеремића и Јанковића који настављају Тадићеву и Вучићеву политику да ЕУ нема алтернативу.