Прочитај ми чланак

„ЖАЛИМ ШТО СРБИЈА није увела санкције Русији…“

0

"Европска унија мора да буде видљивија на Западном Балкану како би се супроставила покушајима Русије да дестабилизује тај регион", тврди шеф Комитета за спољне послове Европског парламента и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер.

Срби, ако хоћете у ЕУ…

– Геополитика се вратила на Балкан. Ми видимо растући руски утицај, видимо растући турски утицај, на том игралишту се налазе и САД, као и Европска унија. Различити интереси су у питању – наводи он.

Фото: Тањуг

Према Мекалистеровим речима, улога Русије је негативна, сумња се да је Кремљ учествовао у покушају државног удара у Црној Гори, подржавањем „тврдих националиста у региону“.

– Русија такође организује антизападну и антиевропску пропаганду, нарочито у медијима на српском језику, где се промовише поглед на свет који промовише Кремљ, уз неизбежне теорије завере и српски ултранационализам – истиче Мекалистер.

Он је изразио жаљење што Србија није одлучила да се придружи санкцијама које је Европска унија увела Русији, али је истакао да Србија мора да потпуно усагласи своју спољну политику са ЕУ пре него што постане њена чланица.

Европски лидери ће разговарати о растућим тензијама на Балкану на самиту у Бриселу у четвртак, а документ, у који је „Гардијан“ имао увид, садржи обавезу европских лидера да оставе отворена врата за придруживање Европској унији, уз истицање важности реформи и добросуседских односа.