Прочитај ми чланак

Мигранти остају у Србији можда и пет година!

0

Будимпешта избеглицама са Блиског истока отежава излазак из Србије. Боравак породица у српским центрима достигао 10 месеци, и све је дужи

Најновије мере које је у уторак изгласао мађарски парламент, према којима ће сви тражиоци азила аутоматски бити притварани у контејнерске кампове у јужном пограничном појасу, додатно ће успорити њихов ионако преспор излазак из Србије.

 

Како „Новости“ сазнају, просечан боравак избегличких породица у српским центрима већ је достигао 10 месеци, с тенденцијом сталног продужавања. Тренутно кроз Мађарску пролазе они који су се пријавили за улазак у ову земљу још у августу.

Ситуација је још драстичнија када су у питању самци. Према нашим изворима, ако се овим темпом настави, самац који је данас ушао у Србију из ње ће изаћи тек за пет година! То практично значи да више не говоримо о транзиту кроз нашу земљу, већ о дугом боравку избеглица из Сирије, Ирака, Авганистана…

У овом тренутку, према подацима Комесаријата за избеглице, 6.600 људи смештено је у 17 прихватних центара. С обзиром на то да подаци УНХЦР говоре да је у Србији 7.800 миграната, то значи да их је најмање још 1.200 овде илегално.

Пре годину дана Мађарска је примала по 15 људи дневно преко Хоргоша и исто толико преко Келебије. Та бројка је пала на 10 укупно!

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила слаже се да је избеглице немогуће зауставити у нашој земљи:

– Они ће наставити и легално и илегално да одлазе у ЕУ. Мађарска нема капацитет да их дуго држи заточене у контејнерским камповима, па је занимљиво видети да ли ће покренути захтеве за реадмисију у Србију.

Међутим, Будимпешта нам и сада враћа људе. Само у једном турнусу враћено је чак 40 људи.

ЦУЦИЋ: ОСЛУШКУЈЕМО

Пажљиво ослушкујемо како ће се нове мере мађарских власти одразити на избегличку популацију код нас – каже комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић. – Јасно је да они не желе овде да остану и да је незадовољство велико. То је логично ако неко чека годину дана да уђе у Мађарску, а чим уђе, заврши у затвору.