Прочитај ми чланак

МЕКСИКО УВОДИ САНКЦИЈЕ АМЕРИЦИ: Болан ударац Трамповој администрацији

0

Док Трампова администрација последњих дана покушава да безболно "спусти лопту" у трговинско-дипломатском рату са јужним суседом који је сама изазвала, из Мексика стижу забрињавајуће вести за власт и привреду САД-а.

Наиме, према писму у које је агенција Ројтерс имала увид, влада Мексика повукла је извозне дозволе за фабрике шећера које своју робу шаљу у Сједињене Државе, што би могло да остави последице по америчку прехрамбену индустрију која у великој мери зависи од мексичког шећера.

Како наводи Ројтерс, у писму које је Комора шећерне индустрије Мексика послала фабрикама, искоришћени су легислативни пропусти за које се већ дуже време зна да постоје и требало је да буду решени, али дозвољавају Мексику овакав контраудар Трамповој администрацији.

Наиме, у питању су ограничења на увоз шећера које су увеле саме Сједињене Државе, а која се нису поштовала од увођења такве уредбе, која је у датом тренутку имала функцију благог притиска на Мексико Обамине администрације. Сада је Мексико искористио овакав указ Беле Куће, а у писму се наводи да ће квоте на увоз шећера бити достигнуте 31. марта, након чега ће, од 1. априла, до даљњег бити обустављен извоз за САД.

Амерички економски експерти овакав потез посматрају и као притисак на Вашингон да повећа откупне цене шећера, што Мексико покушава да учини већ годинама у назад, колико дуго и опада профит тамошњих шећерана.