Прочитај ми чланак

САМО у СРБИЈИ: Странцима путарина јефтинија него нама!

0

Због "заокруживања", домаћи возачи дају више новца на појединим наплатним рампама попут Прешева и Такова. Када плаћају у динарима обрачунава им се курс евра из новембра 2014.

Н наплатној рампи у Прешеву путарина је јефтинија за странце! Домаћи возачи за пролаз морају да издвоје 80 динара, док је за возила из иностранства цех 50 центи, али по курсу од пре око две и по године, што је нешто више од 60 динара.

Фото: Н.С.

На сајту „Путева Србије“ пише да су тренутне цене путарине усклађене са курсом Народне банке Србије, који је важио још 13. новембра 2014. У питању је средњи курс од 120,5 динара за евро.

БЕСПЛAТНО

Становници Прешева који путују ка Македонији „поштеђени“ су плаћања путарине. Наплатна рампа постављена је испред улаза у ову општину, тако да они ауто-пут могу да користе бесплатно.

– Усклађивање девизног ценовника путарине обавља се при промени званичног средњег курса евра за плус или минус три одсто – кажу у „Путевима“.

– Последња оваква промена курса била је 13. новембра 2014. године, па се цене путарине обрачунавају по курсу од наведеног датума.

Цене путарине за домаћа и страна возила изједначене су 2009. године, јер су пре тога шофери који нису из наше земље накнаду за коришћење пута плаћали много више.

Практично је, међутим, немогуће да цифре буду апсолутно једнаке, због различитих валута.

Тако испада да због „заокруживања“ домаћи возачи плаћају скупље на краћим релацијама, док на дужим трасама странци морају да издвоје више новца.

– Обрачун цена путарине обавља се у складу са Правилником о плаћању посебне накнаде за употребу државних путева у Републици Србији из 2014. године – објашњавају у „Путевима Србије“.

НЕМA ИЗБОРA

Слична ситуација је и на наплатним рампама Таково и Прељина. Становници Србије на њима плаћају 70 и 140 динара, а странци 50 центи и један евро. Власници возила домаћих регистрационих ознака немају могућност избора, већ путарину плаћају искључиво у динарима.

– По члану 4 овог правилника све цене од 0,01 до 0,24 евра заокружују се на нижи број, од 0,25 до 0,74 на 0,50, а од 0,75 до 0,99 на виши број.

У случају Прешева 80 динара је мање од 0,75 евра и због тога се цена накнаде заокружује на 50 центи.

У „Путевима“ напомињу да се приликом наплате путарине у динарима заокруживање ради на 10 динара, што представља и најнижу цену путарине, колико плаћају они који се са ауто-пута искључују у Врчину или код „Траншпеда“.

Приликом наплате путарине у еврима, цене се заокружују на 0,50 евра, што је истовремено и најнижа цена без обзира на релацију.

У „Путевима“ тврде да се учесницима у саобраћају кусур враћа у истој валути у којој се и обавља наплата путарине, па самим тим не постоји потреба прерачунавања курса.