Прочитај ми чланак

ПРЕОКРЕТ: Америка Србији враћа север Косова!

0

Балкану је потребно ново цртање граница како би се исправила неправда према Србима који су заробљени иза непријатељских линија, оцењује коментатор Форбса

Балкану је потребно ново цртање граница како би се „исправила неправда према Србима који су заробљени иза непријатељских линија“. Прекрајање би коначно требало да иде у прилог Србији и успостављању позитивних односа Београда и Приштине, оцењује магазин Форбс. То би могло да значи, како оцењују саговорници Курира, да Србији буде припојен север Косова, али и Република Српска.

Познати амерички часопис Форбс објавио је недавно спољнополитичку анализу коментатора Дага Бандоа у којој наводи да је у ранијој светској спољној политици једина заједничка ствар била та да су Срби увек губили, да Америка и ЕУ нису биле на страни Србије, али јесу на страни Албанаца с Косова.

Како се наводи, из Приштине и Београда допиру непријатељски тонови и претње, због чега је време да САД и ЕУ поново умешају прсте и „овог пута учине праву ствар“.

Злочини над Србима

– Након што је НАТО успео да протера српску војску, Албанци су почели да чине најстрашније злочине и етничко чишћење над Србима, протеравши најмање четврт милиона Срба, Рома и осталог неалбанског становништва, а амерички и европски војници, упркос томе што су окупирали територију, урадили су врло мало да то зауставе – подсећа Форбс.

Лист даље наводи и да људи са севера Косова желе да буду део Србије, али да систематска неправда према њима ствара нове могућности за конфликт.
– Потребни су нови преговори, али они у којима САД и ЕУ неће бити на страни Албанаца, већ на страни Срба, а једино решење је оно којим ће и Приштина и Београд бити задовољни – закључује Бандоа.

Политички аналитичар Бранко Радун каже да се америчка спољна политика тренутно престројава и да је то реална шанса за Србе.

Време за лобирање

– О томе говори и овај текст. Он отвара питања и предлаже решења да Срби ипак нешто добију и да не буду незадовољна страна. До сада нас нико ништа није питао, а сада нас пита. Назиру се решења која полазе од етничких граница, а то значи север Косова и Република Српска за Србију, подела БиХ и западна Херцеговина за Хрватску, подела Македоније, па чак и подела Црне Горе – оцењује Радун.

Он ипак напомиње да то не значи да ће све то да се деси, али је чињеница да су све опције први пут отворене.

– До сада је све било закуцано, а сада је наступила реална шанса за Србе да поправе своју позицију. Ово је време за преговоре и лобирање, а све ће углавном зависити од америчких интереса на Балкану – закључује Радун.

И његов колега Драгомир Анђелковић се слаже са аутором текста да је српска страна оштећена током и после процеса распада СФРЈ.

Присаједињење са РС

– Ако Америка с Трампом на челу жели стабилан Балкан, јасно је да ће ту неправду морати да исправи. Тако Србија може да рачуна на право РС на присаједињење са Србијом, као и на конфедерални однос са Црном Гором. О Косову би се тек разговарало, и то не само о северу Косова већ и о некој врсти аутономије за важне српске манастире и Србе у Косовском Поморављу – објашњава Анђелковић.

Трампа не занима Косово
И ФОРИН ПОЛИСИ ИЗНЕО СЛИЧНЕ ЗАКЉУЧКЕ

Угледни часопис Форин полиси недавно је објавио анализу по којој ће прва жртва нестабилности узроковане политиком америчког председника Доналда Трампа бити управо Косово. Према овом тумачењу, Трамп ће дићи руке од Косова, а оно ће без америчке подршке бити немоћно да се одбрани и вратиће се под контролу Србије.

Анархија на Косову
МАФИЈАШИ И РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ СВЕ ВОДЕ

У својој анализи Бандоа пише да је Приштина постала град „којим руководе мафијаши и ратни злочинци“, а Косово „полигон на којем Саудијска Арабија регрутује и радикализује иначе секуларне муслимане“. Такође „злочини над неалбанским становништвом на Косову готово се не процесуирају“, не постоји слобода штампе и „политичари и судови огрезли су криминал, као и трговину органима“.

ЧИЊЕНИЦЕ

– Север Косова састоји се од четири општине: Северна Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток

– За разлику од српских енклава у централном делу покрајине, које су окружене територијом насељеном Албанцима, северно Косово има непосредну везу са централном Србијом

– Површина северног Косова је око 1.200 квадратних километара, што је нешто више од 11% Косова и Метохије

– Према проценама, око 60.000 Срба живи на северу Косова