Прочитај ми чланак

ОВАКАВ ВОЗНИ ПАРК нема ни Швицарска

0

Власт у БиХ располаже с неколико хиљада службених аутомобила чија укупна вриједност премашује на десетине милиона КМ! Но, без обзира на чињеницу да неке државне институције имају и по 30 возила, чија је просјечна вриједност око 50.000 КМ, а старост од пет до седам година, то им не представља никакву препреку за набавку нових.

Сви воле Ауди

Оваква растрошност и небрига државне власти за уштедама, трн је у оку већине грађана ове државе који једва састављају крај с крајем. „Дневни аваз“ објавио је још крајем прошле године да су државне институције и јавне компаније само у посљедњих мјесец дана расписале чак 25 тендера за набавку нових аутомобила, углавном путничких и теренских, што је више од једног тендера по радном дану!

Од 18. септембра до 18. октобра прошле године расписана је или закључена набавка укупно 114 нових возила, за шта су бх. институције, од локалног до државног нивоа, издвојиле, укључујући и ПДВ-е, скоро 5,1 милион КМ.

Наше истраживање је показало и да је већина већ склопљених уговора заснована на бази једне понуде или само конкурентског поступка, а да правило о најмање три прихватљиве понуде врло ријетко буде испоштовано. Већина купљених возила је марке Ауди и Волксwаген.

Када је у питању државни ниво, највише аутомбила има Вијеће министара БиХ (ВМ), а ради се о 238 службена и специјализована аутомобила. Међу најлуксузнијима је возни парк Генералног секретаријата и Кабинета предсједавајућег ВМ, Дениса Звиздића који имају седам аутомобила вриједних 297.978 марака. Звиздић користи најскупљи аутомобил, а то је „Волксwаген Пхаетон“ који кошта 103.925 КМ.

Но скоро половина ових аутомобила односи се на Министарство вањских послова БиХ (МВП) на чијем је челу министар Игор Црнадак јер се под имовином МВП убројана и 94 аутомобила која се налазе у 56 дипломатско-конзуларних представништава БиХ широм свијета. Ово министарство је, а што смо објавили у септембру 2015.године купити пет нових возила за потребе дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) БиХ у свијету, тачније амбаасаора за које ће издвојила чак 250.000 марака.

Када је у питању Влада Федерације, ова институција донијела је недаво одлуку да издвоји милион КМ за куповину нових аутомобила и тај новац већ предвиђен у буџету. Ова институција већ има 870 возила.

160 старих возила

Премијер Фадил Новалић недавно је изјавио да је актуелна влада у протекле двије године купила само четири, а требала је да замијени 160 возила.

– Дошли смо у позицију да возила стају и да наше службенике остављају на путу. Досад се увијек издвајало 4,5 милиона КМ, до 2014. године. Ми смо ове године предвидјели милион КМ за 16-17 возила старијих од 12 година која су прешла више од 500.000 километара. Једно од таквих је и моје возило – казао је Новалић.

Иванић у возилу од 200.000 марака

Предсједништво БиХ купило је 30. септембра прошле године луксузни Ауди за 171.000 КМ, без ПДВ-а. Са ПДВ-ом цијена износи око 200.000 КМ. Ради се о аутомобилу набављеном за потребе Младена Иванића, предсједавајућег Предсједништва БиХ. Али, ова институција набавила је прошле године још два аутомобила. Ријеч је о Пассату Б8 2.0 ТДИ 4 мотион БМТ Цомфортлине вриједности 50.418,80 КМ без ПДВ-а, те о Шкоди Супер Стиле 2.0 ТДИ која кошта 59.788,89 КМ без ПДВ-а.

Укупно гледајући, три члана Предсједништва БиХ, међу којима су и Бакир Изетбеговић и Драган Човић, возе аутомобиле чија је укупна вриједност близу 600.000 КМ.

За генералска возила 268.730 марака

Пет генерала Заједничког штаба Оружаних снага (ОС) БиХ такођер је добило скупоцјене лимузине, за чију је набавку Министарство одбране (МО) БиХ одобрило укупно 268.730 марака. Ради се о луксузним аутомобилима Пассат Б8, линији која је у продају пуштена прошле године, а само лимузина за Анту Јелеча, начелника Заједничког штаба ОСБиХ, коштала је тачно 71.000 марака.

Остала четири аутомобила коштала су државу 197.730 КМ. Тако је једно возило за преостала четири генерала, уствари, плаћено по 49.435 КМ.

Бројке

28 аутомобила има Министарство сигурности БиХ
29 возила има Министарство правде БиХ
22 возила има Министарство одбран БиХ
16 аутомобила Министарство за људска права и избјеглице БиХ
6 аутомобила има Министарство финансија БиХ
7 аутомобила има Министарство цивилних послова и вањске трговине