Прочитај ми чланак

СРПСКИ ЗВАНИЧАН за ђаке у Француској

0

Изменама у образовном систему "галске земље" наш језик постао класичан предмет. Од следеће године постаће трећи факултативни у тамошњим школама. Настава бесплатна, оцене улазе у просек.

Српски је увршћен међу седам страних језика у Француској који ће, од следеће школске године, бити трећи факултативни у школском систему, али и обавезни за оне који га изаберу. Међу овим језицима су још и арапски, турски, португалски, италијански, шпански и хрватски.

Фото: Вечерње новости

Наш језик је и раније, од седамдесетих година прошлог века, фигурирао у образовном систему као језик културе порекла, на основу конвенције које је Француска потписала још и са Алжиром, Тунисом, Мароком, Турском, Португалијом, Италијом и Шпанијом.

Наставници су долазили из поменутих земаља које су их и плаћале. Програм је био потпуно независан, а неки од предавача нису ни имали довољно знање француског језика.

Француске власти су одлучиле да од следеће школске године „интернационалну наставу и стране језике“ у потпуности интегришу у систем. За оне који одаберу један од наведених језика и културу, настава од сат и по недељно ће бити обавезна и бесплатна, оцене ће улазити у коначни просек, док ће учитељи бити интегрисани у педагошку екипу. Систем је пробно у одређеним срединама уведен од ове школске године, док ће од септембра бити генерализован, а најкасније од 2018. обавезан за све.

Стари систем, који је још на снази, обухвата око 84.000 ђака у Француској, од којих тренутно 48.129 учи арапски, 19.261 турски, 10.468 португалски, 5.513 италијански, 190 шпански, 184 српски и 22 хрватски језик.

ЧАСОВИ ОД ОБДАНИШТА

Француско министарство образовања настоји да унапреди учење страних језика у школама, па ће истовремено први страни језик бити уведен још у предшколском разреду. У деведесет одсто случајева реч је о енглеском. Други живи страни језик биће обавезан у узрасту од 12. године, а међу њима су још и шпански, немачки, италијански, кинески, португалски, руски, арапски, хебрејски и јапански.