Прочитај ми чланак

С. Кореја испалила пројектиле, пали на територију Јапана

0

Јужнокорејско Министарство одбране је саопштило да је Северна Кореја испалила неколико "неидентификованих пројектила" у воде источно од Корејског полуострва.

Пројектили су летели више од 1.000 километара и пали у воде за које Јапан наводи да има право, на 300 километара од њихове северозападне обале.

Наведено је да је пројектил испаљен из покрајине Северни Пјонган око седам сати и 36 минута ујутру по локалном времену и да је пао у Источно море, познато као и Јапанско море, преноси АФП.

ББЦ наводи да су испаљена четири пројектила, три су пала у Јапанско море. Ракете су лансиране из Тонгчанг-ри региона, близу северне границе са Кином, саопштили су јужнокорејски званичници.

Није познато о каквим ракетама је реч, али УН су забраниле Северној Кореји било каква тестирања ракета или нуклеарних пројектила.

Премијер Јапана Шинзо Абе навео је да је то „нова фаза претњи“.

„Северна Кореја испалила је готово симултано четири балистичке ракете које су прелетеле око 1000 километара. Три су пале у искључиви економски појас наше земље“, рекао је Абе у парламенту.

Нагласио је да су лансирања јасно кршење резолуција Савета безбедностии. „То је веома опасна акција“, нагласио је.

Огласила се и војска САД из које су навели да су пратили ракете које нису представљале претњу по Северну Америку.

Северна Кореја запретила је снажним мерама одмазде након што су Јужна Кореја и САД започеле годишње војне вежбе у среду које би требало да провере њихову спремност у случају могуће агресије са Севера.

Пјонгјанг те вежбе назива припремом за рат против Северне Кореје.