ПАПРЕНА ПОТРОШАЧКА КОРПА: Цене намерница пре десет година и сада

3

Како су цене, а како плате изгледале пре једне деценије? Мало смо се присетили и упоредили.

У Србији су 2007. године прехрамбени производи поскупели за 17,7 одсто, што је било једно од највећих поскупљења у Европи.

Тада су значајно поскупели млеко, хлеб, уље, цигарете, али и вода, сокови и поједина пића. Литар дневног пастеризованог млека раније смо плаћали 43 динара, а 2007. године та цена је достигла 61 динар. Јогурт од литра уместо некадашњих 64 динара, дошао је до 80 динара, док је литар уља коштао око 115 динара. Векна белог хлеба од пола килограма уместо 26 динара, 2007. године коштала је 30 динара, а пилеће месо је са некадашњих 150 динара скочило је на 190 динара по килограму.

Инфлација је у Србији у 2007. години била 10,1 одсто, иако је било планирано да буде око 6,5 одсто. Према тадашњим подацима највише су скочиле цене пољопривредних производа – 3,7 одсто, затим оне које регулише држава – 1,5, а базне, односно оне које се формирају на слободном тржишту порасле су 0,9 одсто.

Иако су пре 10 година цене намирница значајно порасле у односу на раније године, њихов раст се наставио.

Тако данас, да би купили хлеб „Саву“ треба да издвојите око 46 динара, за литар јогурта треба да издвојите од 90 динара па надаље у зависности од произвођача.

Литар уља је 2007. године коштао 115 динара, а данас је просечна цена око 140 динара.

Цена једног литра пастеризованог млека у малопродаји коштала је 2007. године око 48 динара, док је литар дуготрајног млека коштао 78 динара. Данас се цене млека разликују у зависности од произвођача, али и количине млечне масти.

Просечна цена данас је око 120 динара по литру.

А шта се десило са платама?

Ако упоредимо плату од јануара 2007. и јануара 2017. године, у еврима по курсу за те године она се повећала за свега 36 евра, са 301 на 337!

Основне животне намирнице, услуге, одећа, електрична енергија, телефон, хигијенски производи, само су део потреба за које грађани сваким даном издвајају све више новца. Иако је стандард грађана веома низак, цене и даље вртоглаво расту.

А докле ће?!

 • N.

  Ја мислим да је ово погрешан извор за ову тему. Основне намирнице и нису толико поскупеле (осим хлеба и флаширане воде). Ако „основном намирницом“ сматрамо месо! А оно није битно поскупело, јер се купује европски ОТПАД (буквално), који се овде меље, продаје као млевено месо или прерађује! Као и разна заражена живина и сл.!!!

  Зашто узимати за репер хлеб „Сава“? Сви квалитетни хлебови коштају од 80 до 150 динара. Флаширана вода мислим да нигде није скупља него код нас… Ако је Пролом или Роса (квалитетна вода) 1,5л – 45-50 динара, то значи да је 1л бар 30 дин. Ужас! Да ли улажу нешто да је произведу? Узму из природе и гуле кожу људима!…

  Не знам колико су цене веће у односу на 2007., али знам колико су поједине „отишле“ само за пола године – годину. Бели лук је од 300 динара нарастао за пола године на преко 600!!! Лимун је пре пар месеци био преко 300 динара! Карфиол је 200-250, броколи 300 динара! Топљени сиреви су „скочили“ за 50%, и сад их свако мало стављају на акције, како би успели да их некако продају. За годину дана лешник и бадем су дупло скупљи! Не знам тачно колико у процентима, али доста су скупље и семенке сунцокрета и бундеве (то занима оне који се здраво хране) и много шта још.

  Мислим да не би било лоше да се овде отвори форум, јер има много тема, које у чланцима, једноставно, нису заступљене… а народу би било корисно да размени информације.

 • Михаило

  Док не поцркамо. Сипа ли се ЕУ у трактор или се маже на хлеб ? Да питамо Палму