Прочитај ми чланак

„ФОРБС“: Време је да се нацртају нове границе на Балкану, Срби заслужују правду

0

Угледни магазин "Форбс" је недавно објавио спољнополитичку анализу у којој истиче да је на Балкану потребно ново цртање граница, како би се "исправила неправда према Србима који су заробљени иза непријатељских линија".

Даг Бандоу, спољнополитички коментатор „Форбса“, у тексту истиче да политика званичног Вашингтона према Србији никада није имала много смисла.

Фото: РАС / РАС Србија

– САД су желеле да неке нације очувају а друге да разоре. У једном случају су наглашавале и осуђивале етничка чишћења , а у другом окретале главу на другу страну и негирале злочине. Једина заједничка ствар која је константна последица америчке политике је та да Срби увек губе. Из Приштине и Београда допиру непријатељски тонови и претње, и баш због тога је време да САД и ЕУ поново умешају прсте и овога пута учине праву ствар – наводи аутор, а преноси „Хафингтон пост“.

У чланку се истиче како је Југославија била вештачка творевина Версајског споразума, те да је у наредним деценијама преживела захваљујући „диктатури Јосипа Броза Тита и страху од совјетске инвазије“. Међутим, Титова смрт је разбила „јединство“ које је на окупу држало неколико нација.

– Након тога створен је политички вакуум који су искористили националисти, и Балкан је експлодирао. Прва Бушова администрација признавала је суверенитет Југославије, али како су Немци подржали независну Словенију, тако је започео серијски распад. САД и Европа подржали су стварање БиХ и Хрватске. Међутим, након што су подржали распад СФРЈ, америчко-европски савезници су изненада почели да се противе подели и сецесији етничких Хрвата и Срба из Босне, али и Срба из Хрватске – напомиње „Форбс“.

Бандоу тада истиче двоструке аршине великих сила:

– Док су злочини које су чинили Срби разглашавани на сва звона, муслимански и хрватски су прећуткивани. Вашингтон и Брисел су очекивали да српска мањина ћути и пристојно пати и трпи репресију осталих, већинских група, чак и онда када је суочена са етничким чишћењем. На пример, Хрватска је, снажно потпомогнута америчком помоћи, починиле етничко чишћење и протеривање више стотина хиљада Срба из њихових домова у Крајини. Када сам неколико година након те акције посетио тај регион, све што сам видео су срушене и запаљене православне цркве, напуштена имања и фасаде „украшене“ рупама од метака и гелера. Упркос свему томе, Вашингтон је одбио не само да призна те злочине, него се оградио сваке критике тог безумног етничког чишћења – написао је аутор.

„Форбс“ пише да је таква политика Вашингтона на снази и данас, те да нема неке промене, јер „САД остају доказани непријатељ у очима српског народа“.

– Најновија балканска криза је Косово. Земља историјски више од 1.000 година повезана са српском историјом и културом, последњих деценија је масовно насељавана етничким Албанцима, што је утицало на промену већинског становништва у том региону. Крајем деведесетих појављују се оружане албанске групе, које Вашингтон првобитно ословљава као терористичке организације. Међутим, убрзо се ситуација мења а Албанци добијају сву подршку и љубав светских медија. Мени је лично Ибрахим Ругова, касније први председник Косова рекао да је Албанцима очајнички потребна „помоћ америчке војске и ЦНН-а“. Након што су „тријумфалне“ НАТО снаге успеле да протерају српску војску, Албанци су почели да чине најстрашније злочине и етничко чишћење над Србима, протеравши најмање четврт милиона Срба, Рома и осталог неалбанског становништва. Амерички и европски војници, упркос томе што су окупирали територију, урадили су јако мало да то зауставе – напомиње аутор.

Бандоу је додао да је „Приштина постала град којим руководе мафијаши и ратни злочинци“, а читаво Косово „полигон на којем Саудијска Арабија регрутује и радикализује иначе секуларне муслимане“. Истраживање које је спровео „Фреедом хоусе“ за 2016. годину истиче да се „злочини над неалбанским становништвом на Косову малтене не процесуирају“, да не постоји слобода штампе, као и да су политичари и судови огрезли у криминал и корупцију, као и трговину органима.

– САД и Европа су 2008. коначно збацили маску лажне дипломатије и признали Косово као независну државу. Хтели су да „државу“ убаце и у ЕУ, али се супротставила Русија и блокирала тај захтев. Иако је администрација Џорџа Буша упорно понављала да „Срби имају пријатеља у Америци“, он није схватао да је учинио потпуно супротно – наводи аутор и износи закључак да су неопходне нове границе:

– Људи са севера Косова желе да буду део Србије. Ако су Албанци на југу Косова себи омогућили независност, онда Србима са севера то не сме да буде ускраћено. Да се разумемо, нико не очекује нови рат на Балкану, али систематска неправда према Србима са Косова ствара нове могућности за конфликт. Нови преговори су неоходни, али они у којима САД и ЕУ неће бити на страни Албанаца, већ на страни Срба. Мора се пронаћи решење из кога ће заједно профитирати и Косово и Србија – закључује се у чланку.