Прочитај ми чланак

ТРЕБИЊЕ: Ћирилица да добије статус јединог службеног писма у РС

0

На научно-политичком скупу “Говори српски, пиши ћирицом” донесена је декларација у којој је наведено да ћирилица у РС мора имати статус јединог службеног писма, како је то уставом дефинисано у Србији и конкретизовано у изменама и допунама закона о службеној употреби језика и писма.

-Неопходно је да РС што пре направи закон о службеној употреби ћирилице и да он послужи као основа за израду закона о језику и писму у РС. У провођењу активности за увођење ћирилице као службеног писма прва мора бити израда заједничког буквара на ијекавици – пише у декларацији, која је синоћ презентована на завршној трибини овог скупа у Требињу.


У декларацији се наводи да је неопходна мера заштите ћирилице, те указује на нужност да се по овом питању целокупна српска филолошка и политичка јавност нађе на истом путу

Већ названа „требињска декларација“о ћирилици, којој учесници придају историјски значај, опомиње и на нескривене тежње Бошњака да Србима наметну назив босански језик, што се оцењује „повампиреном Калајевом језичком и националном политиком у БиХ, која преко босанског, као земаљског језика, жели да створи босанску нацију“.

У документу о ћирилици се наводи да је код Срба деценијама погрешно креирана свест да су латиница и ћирилица подједнако српска писма.

-Латиница је за мање од сто година готово потпуно истиснула ћирилицу из употребе – упозорава декларација.

Српски језик је у свој пуноћи српски тек кад се исписује ћирилицом, она је „нит која повезују скоро сву српску писменост од њених почетака до данас“, а о ћирилици сведоче сви најзначајнији писани споменици наше културе, од Повеље Кулина бана, Мирослављевог јеванђеља, Октоиха првогласника, Дуборавачког молитвеника, првог српског Буквара …

Према томе, ћирилица је једино право српско писмо, које поред функционалног има и симболички значај, као једно од најпрепознатљивијих обележја српске националне културе током скоро једног миленијума, закључује се у декларацији.

Филолози подсећају да се у међународним стандардима међу језицима који користе латинична слова не наводи српски језик, због чега се све што је до сада написано латиницом у светским библиотечким фондовима књижи у хрватску културну баштину.

О историји српског језика и писма, угрожености данас, важности очувања језика и повратка ћирилици у Требињу су говорили научни радници из сфере лингвистике и политике са простора РС, Србије и Црне Горе.

Скуп је организовала Асоцијација стваралаца РС, Академија наука и уметности РС, Српски национални савјет Црне Горе, СПКД „Просвјета“ и Српско удружење „Ћирилица“ Требиње. На отварању прочитано је и писмо подршке председника РС Милорада Додика.

Сабрање око ћирилице буди нашу успавану савест

У поздравној бесједи учесницима скупа епископ ЗХиП Григорије поручио је да је језик срж и бит сваког националног идентитета и крајоугаони камен здања без којег бисмо изгубили, не само уточиште и прибјежиште, него и свој путоказ и смернице, битку у непредвидивој и неретко нечасној игри историје и политике.

Оваква сабрања, напоменуо је владика Григорије, суочавају нас и са спознајом колико смо инетрни и мало чинимо за себе и за друге, колико смо језички и национално неосвешћени и заокупљени ситним или крупним дневним бригама, које нам често заклањају поглед.