Прочитај ми чланак

ШОКАНТНИ ИНТЕРВЈУ! ШЕШЕЉ: Запад жели Вучића мртвог због Русије!

0

Њему је рок трајања, што се Запада тиче, истекао. Живот му је све угроженији јер му никада неће опростити ову везу с Русијом и набавку наоружања.

Лидер СРС Војислав Шешељ прихватио је позив председника СНС и премијера Александар Вучића, који му је упутио преко Курира – да у завршници председничке кампање одиграју партију шаха. Ипак, Шешељ и даље не одустаје од ТВ дуела с Вучићем. У отвореном разговору за Курир Шешељ износи и шокантна сазнања – да је Вучићу угрожен живот, те да „Запад хоће да му скине главу“ јер не слуша њихове диктате. Признаје и да би направио коалицију са СНС!

– С Вучићем сам и раније играо шах и, да знате, редовно сам га побеђивао. Можда је он у међувремену напредовао, не знам, можда је сад бољи, а ја сам ипак мало остарио.

Па можда вас је раније пуштао да победите, ипак сте му били шеф.

– Нема шансе! Он је толико сујетан и воли да побеђује да апсолутно нема говора да је пуштао, како ви кажете. А ја га већ две године позивам на телевизијски дуел. И очекујем дуел у кампањи, а не само позив за шаховску партију. Шах можемо да играмо, ако хоће, у изборној ноћи и да заједно чекамо резултате.

А шта би донео тај дуел, ни до сада нисте нешто оштро нападали?

– Ми смо политички противници, али можда вам се тако чини јер сам много више нападао Томислава Николића. Замерам му две и по године на укупној економској политици. Када је подносио експозе у Скупштини, разарао сам га својом критиком. Разбио сам му концепт економске политике. Док су други причали фразе онакав и овакав си, ја сам ишао у суштину проблема. Па сам спречио да се „Железара“ прода Американцима. Имао сам три конференције на ту тему.

И мислите да су те ваше конференције пресудно утицале да одлуке Владе и премијера Вучића?

– Него шта су. До тих конференција Влада је још била у кампањи да се „Железара“ прода.

Све је то у реду, али у односу на друге политичке опоненте, ваш однос према Вучићу је ипак благ.

– Критикујем га, али њега не вређам лично. Постоји једна ствар коју морате имати у виду – прозападна опозиција нама је већи противник од Вучића. Ако Вучић направи корекције у политици према ЕУ, можемо и коалицију да правимо. Само да се одрекне ЕУ. Ево, ваљда је до сада схватио да су нам тамо само непријатељи.

Али свесни сте да се то неће догодити.

– Можда и хоће. Ако му сада избију крвави немири поводом ових избора. Чујемо да се они спремају.

Од кога сте чули?

– У новинама сам прочитао да је Јеремић на састанку говорио својим најближим сарадницима да им треба једно сто крвавих глава.

И ви верујете у све то?

– У нешто верујем, у нешто не. А у ово верујем.

А шта кажу ваши извори? Увек потенцирате да сте добро обавештени.

– Немам изворе у Јеремићевом штабу. Нисам још убацивао лауфера, јер занемарујем шта он прича. Није толико битан. Мислим да Јеремић апсолутно нема шансе да победи. Вучића само ја могу да победим.

Ви кажете да улазите у други круг. Али шта ако Јеремић уђе у други круг? Да ли ћете подржати Вучића, рецимо?

– Не верујем да ћу позвати чланство да гласа за Вучића. У том случају ми радикали нећемо изаћи на изборе.

Добро, али коме бисте дали свој глас, ако се бира између Вучића и Јеремића?

– Нећемо бити принуђени да се изјашњавамо. Немогућа је ситуација да Вучић и Јеремић уђу у други круг, то је бесмислено и да се говори. Једино ја имам шансе да победим Вучића и знате ли зашто би било важно да га победим?

Зашто?

– Па зато што Вучића не би имао ко други да контролише. Како ће Јеремић да контролише Вучића? Знате и једног и другог. Је л‘ то могуће? Јеремић би био фикус.

Да ли је тачно да је Јеремић Вучићев тројански коњ, како се спекулише?

– Ма не, то су глупости! Јеремић ће у кампању да уложи више пара него Вучић. Може ли Саша Јанковић да контролише Вучића? Може ли онај луди Радуловић?

И овим нападом на друге кандидате ви помажете Вучићу?

– То није тачно. Нападам друге јер хоћу да у кампањи погазим ситну боранију. Мени је стратешки интерес други круг. Могу да ми засметају. Исход другог круга зависиће од телевизијског дуела.

Хоће ли уопште бити другог круга?

– Мислим да је немогуће да Вучић може да победи у првом кругу. Апсолутно је немогуће да добије више од 50 одсто гласова.

Па има и социјалисте, могу и они да допринесу.

– Мислим да ће једна трећина СПС гласати за њега, једна трећина за Јеремића, а једна неће ни изаћи. Знам да је својевремено Маја Гојковић гласала за Тадића, а не за Николића. Била је још у радикалима. Тома је тада наредио Мировићу да прогласи да више није члан. А Дачић у политичком смислу има егзистенцијалне разлоге да подржи Вучића.

Због премијерске фотеље?

– Па било шта, можда му је довољна и министарска фотеља. И ово је максимум што сада има. Када би изашао из те коалиције, вероватно не би могао да се носи с размирицама у својој странци и био би прегажен.

Тадић је рекао да Вучић има фиоку за Дачића. Верујете ли у то?

– Мислим да Вучић многе има у фиоци. Али има и Тадића.

Кога све то има?

– Има он све, осим мене. Јер за мене нема шта да има. А Тадић је криминалац и рекеташ. Вучић за њега има све у фиоци.

Откуд ви то знате?

– Па знам. Вучић то не говори никоме, али ја то сазнам.

Када смо поменули Дачића и Николића, отворено је место премијера. Каква је ваша прогноза?

– Па типујем на Селаковића. Њега је оставио по страни. Чувао га је. Прво сам мислио да га чува да га истури као председничког кандидата. И пре годину дана сам био убеђен да се неће усудити да кандидује Томислава Николића. Све сам учинио да онемогућим Николићеву кандидатуру.

Да ли Вучића и даље гледате као своје политичко дете?

– Не, не, Томислав Николић њега гледа као свог политичког сина (смех). А када се то каже Вучићу, он побесни.

Зашто?

– Зато што га то дубоко вређа. Прво, он је далеко талентованији политичар и способнији од Томе, образованији и по свему успешнији. И он никако не може да му буде политички син.

Николића стално нападате за образовање, а био је у вашој странци други човек и тада вам то није сметало? Зар то није лицемерно?

– Тада је прецизно извршавао све моје налоге. И онда је добио паре, отргао се контроли и морали смо да га сменимо.

Да се вратимо на Николу Селаковића. Како вам се он чини потенцијални будући премијер?

– Једном сам га само срео, кратко смо разговарали. Пристојан је утисак на мене оставио. Мислим да је образован човек, а и нема афера. За мене је он добар предлог.

А остали?

– Ма који остали?! Прво, Вучић за премијера не може да постави неког ко је из друге странке. Значи, Дачић отпада.

Помиње се и Небојша Стефановић.

– То би била лудост. Није способан за то. Можда јесте за друге ствари, али за то није, то превазилази његове личне способности.

Селаковић вам је способнији?

– Јесте способнији од Небојше, он је интелектуалац пар екселанс. Е сад, што се тиче Зоране, она му све време ради о глави. Па она ради за Запад откад је у странци. И он је трпи из не знам којих разлога, а она је све време у рукама западних служби и амбасадора. Вучић је министар у скоро свим министарствима, можда једино није код Вујовића.

И његово име се помиње за премијера.

– Чуо сам да он ипак не може.

Мислите ли да Николић може да буде премијер?

– Ма какви, нема шансе да ће то Вучић да му да! Тома је потпуно капитулирао. Досетио се да по закону има право на канцеларију, возача, секретарицу… И тражио је да за то добије резиденцију, да се она третира као та канцеларија.

Да се вратимо на вас – ви сте као опозиција, а више заступате ставове власти.

– Ми смо тренутно опозициона странка.

Шта тиме хоћете да кажете? Да улазите у власт?

– Наша је амбиција да постанемо владајућа странка.

Заједно са СНС?

– Па кад погледамо целу политичку сцену у Србији, нама је СНС најближи, само да се отараси ЕУ. У реду су неке европске вредности, само ми не прихватамо чланство у ЕУ. Оно што је објективно вредност није спорно.

Да се вратимо на актуелне теме – видели сте шта се догодило Славици Ђукић Дејановић. Појединци не искључују и то да је Вучић био мета јер је његово возило било у колони…

– Не знам како је дошло до удеса. Али да је неко хтео да убије Вучића, ваљда би кренуо на његов ауто.

Имате и ви тајну службу, шта кажу ваши извори? Да ли је Вучићу угрожен живот?

– Он је потенцијално угрожен. А то значи да је њему рок трајања, што се Запада тиче, истекао. Запад против њега предузима све озбиљније мере.

Хоћете да кажете да могу да га убију?

– Да, то је врло могуће. Да крену у то ако не могу другачије да га оборе.

Значи, ваша су сазнања да му је угрожен живот?

– Мислим да је све угроженији, јер не извршава диктате Запада. И никада му неће опростити ову везу с Русијом, набавку оружја, одбијање да им уведе санкције…

Кад смо код тих тема, ускоро ће годишњица убиства Ђинђића. Ваша иницијатива за анкетни одбор је пропала. Хоће ли се икад утврдити политичка позадина, односно ко је наручио убиство?

– Ја вам гарантујем, да сам министар полиције, зачас бих све то расветлио. Имамо још живе људе које треба испитати, а између осталих, неке бивше полицијске генерале, па Зорана Живковића, Чеду Јовановића, Душана Михајловића, Небојшу Човића… Немогуће је да нема политичке позадине.

Вратимо се на кампању – Јеремић, Јанковић и остали кажу да је кратка кампања, да се крши Устав због прекида Скупштине, да је то малтене државни удар…

– Ма какав државни удар! Шта да причам за двојицу лудака који су с неба пали и кандидују се за председника.

Што су они лудаци?

– Па шта су него лудаци? Какве су то политичке личности?

Па бивши министар и заштитник грађана.

– Па шта?! Нити имају своје партије, нити елементарно политичко искуство.

О хашким данима
С Младићем се чујем, он је много духовит

Да ли вам недостаје Хаг? Сањате ли га некад?

– Јесам, како у хашкој судници газим све пред собом (смех).

Не недостају вам пријатељи?

– Недостају, али их је врло мало остало, само четири Србина. Чујем се са Младићем и Караџићем понекад.

И шта вас Младић пита?

– Па зезамо се, Младић је духовит. Нас двојица смо се и тамо препуцавали.

О болести
Нисам измислио рак, у Хагу су ми га открили

Лепо је што сте успели да победите рак и већ сте с нашим читаоцима поделили своје искуство. Али неки чак и не верују да сте уопште имали рак.

– Па да сам био све време у Београду, могло би се томе и поверовати, али мени су рак у Хагу открили, тамо ме оперисали, одсекли ми 30 центиметара дебелог црева и извадили ми 20 лимфних чворова.

И сад као здравог човека могу да вас врате… Брамерц се жалио.

– Он се жалио, ја одговорио и то је то. А не идем добровољно никад.