Прочитај ми чланак

ИЗБОРНА МАТЕМАТИКА: Изађите на изборе, имате за кога да гласате!

0

Већ неколико недеља уназад од када је незванично почела кампања за председника Србије, све чешће се може чути мишљење да опозиција нема никакве шансе на овим изборима, првенствено због непостојања јединствене платформе и заједничког кандидата за изборе 2. априла.

Некако у исто време са таквим „мрачним“ прогнозама, људи из власти почињу све гласније да позивају своје бираче да изађу на изборе и „одбране“ оно што је постигнуто у предходне четри године.

Иако су друштвене мреже затрпане предизборним спотовима више од месец дана, а народ Србије већ увелико збијаја шале на рачун политичких кандидата, нико се озбиљно није позабавио представљањем изборног система и саме важности изласка што већег броја грађана на изборе.

Поред очигледних разлога као што су исказивање јасне народне воље и веће легитимности будућег председника, треба напоменути да већи број гласаћа на изборима значи и мању шансу да један од кандидата буде побендик у првом кругу.

Такође, то омогућава бирачима да се много боље и ближе упознају са својим кандидатима за које могу гласати и одлуче да ли желе некоме дати пуну подршку за тренутну политику која се води или ипак гласати за промене.

Без обзира на исход првог круга избора 2. априла ове године, оволико велики број опозиционих кандидата који учествују на њима само може да помогне опозицији да привуче што већи број гласача и онемогући лаку победу једног кандидата одмах у првом кругу.

Изађите на изборе, имате за кога да гласате!