Прочитај ми чланак

ДОКАЗИ О ЗЛОЧИНИМА: Харадинај починио монструозна дела; два полицајца закопао жива

0

Против бившег вође злочиначке ОВК Рамуша Харадинаја (49) Србија је пре два дана доставила нове доказе. То су сведочанства о клању жена, силовању невесте на свадби, и о полицајцима који су живи закопани. Апелациони суд у Француској одложио је за 6. април доношење одлуке о изручењу.

Српско Тужилаштво за ратне злочине доставило је преко Министарства правде раније опис дела за која се терети Харадинај и списак свих доказа. Пре два дана су на иницијативу Министарства правде Србије достављени поједини конкретни докази – искази сведока и записници са увиђаја. На прикупљању доказа против Харадинаја већ годинама раде заменик тужиоца Драгољуб Станковић, садашњи вршилац дужности тужиоца Милан Петровић и некадашњи тужилац Владимир Вукчевић.

Тако су достављени докази о зверствима припадника ОВК под командом Харадинаја када су киднаповали два полицајца. Прво су им ножевима одсецали делове тела, а затим су их живе закопали у песак, тако да им се виде само главе, по којима су припадници ОВК уринирали.

Достављени су докази за киднаповање две старије жене, које су одведене у недовршену кућу у једном селу, где су их припадници ОВК малтретирали и силовали. У тој кући је било још доста жена које су биле силоване и малтретиране, једна од њих је убијена пуцњем у главу, а друге су одведене ван те локације, где су, према налазима патолога, заклане.

Једна од фотографија из прикупљене документације о стравичним злочинима ОВК на Косову

Постоје докази како су зауставили албанске сватове, и почели да их зверски муче јер су их оптуживали да сарађују са српском полицијом и војском. Према изјавама сведока, сви сватови су били одведени у подрум једног хотела, где су мучени и малтретирани, а жене, међу којима и невеста, силоване су. Једном свату су одсекли уво које су, потом, ставили у уста његовом рођаку.

Француској су достављени и конкретни докази о свирепим злочинима, о којима је „Блиц“ и раније писао. Један од најгорих је када су Хардинајеви потчињени одсекли главу двонедељној беби средином јуна 1999. у Ђаковици, пошто су упали у породичну кућу К. А. Према сведочењима, један од припадника ОВК је упитао: Шта има за ручак, на шта му мушкарац одговара: Има празан пасуљ. Други припадник ОВК опет га је упитао: Нема ни говедине, ни овчетине, а мушкарац му одговара: Нема меса. Онда је извукао пиштољ из појаса и испалио два хица у двонедељну бебу у колевци, потом пришао, одсекао јој главу и њеном оцу рекао: Ето, сад имаш месо за пасуљ.

Фото: приватна архива / Приватна архива Злочини ОВК на Косову

Харадинај је, према сведочењима, прво тукао и затим силовао албанску малолетну девојчицу у ђаковичком хотелу „Паштрик“ 12. јуна 1999. око 18 часова. Након тога су је тукли и силовали и остали из ОВК, и то непрекидно 40 сати, све до јутра 14. јуна 1999.

Према изјавама сведока, некадашњих припадника ОВК, Хардинај је наређења за ликвидације најчешће издавао са речима: „Водите их код баца-Адема“. „Баца“ је израз поштовања, а Адем се односи на тада већ убијеног команданта ОВК Адема Јашарија.

Фото: Приватна архива / Приватна архива Из документације о злочинима

Које ће још конкретне доказе тражити француски суд, биће познато када захтев стигне у Србију.

– Истражно веће је, у складу са захтевима Тужилаштва, наложило достављање додатних информација, а следеће рочиште је заказано за 6. април – изјавила је јуче Мари-Елен Калвано из Генералног секретаријата суда у Колмару.

Харадинај је приведен у Француској 4. јануара на захтев Србије, која га терети за ратне злочине убиства више од 70 особа. Суду су достављени и нови докази – изјаве нових 30 сведока, који су описали како је убијено 13 жртава, међу којима су и деца. Неке од тих жртава је и лично Харадинај убио.

Нестали докази

Зоран Стијовић, некадашњи припадник ДБ задужен за КиМ, рекао је раније за „Блиц“ да су нестали прислушкивани разговори вођа ОВК које је имао ДБ Србије. Ти пресретнути разговори нису достављени ни српском ни хашком тужилаштву и њихова судбина до данас није позната.

Српски захтев Француској

Србија је у јануару саопштила да ће одбити да изручи лица која тражи Француска уколико јој Париз не преда Харадинаја. Њему сада више не може да се суди за злочине из 1998, јер је за њих ослобођен у Хашком трибуналу.

Доктор Зоран Станковић, који је био шеф Комисије за испитивање злочина, пружио је недавно „Блицу“ на увид документацију о три убиства; мајке и ћерке Албанке, и српског полицајца за шта су били осумњичени припадници ОВК.