Прочитај ми чланак

ДОДИК: Дошао сам да кажем Могерини да је пут у ЕУ блокиран

0

Сарајево -- Састанак лидера водећих странака у БиХ и високе представнице ЕУ за спољњу политику и безбедност Федерике Могерини завршен је у Сарајеву.

Званичници су разговарали о путу БиХ ка ЕУ, реформској агенди, механизмина координације и другим темама.

Председник РС и СНСД Милорад Додик изјавио је после састанка да су власти РС опредељене за европски пут БиХ, али да желе да РС буде видљива на том путу кроз механизам координације.

„РС је учинила све у оквиру економске реформске агенде и једина је испунила услове из писма намере ММФ-а“, рекао је Додик, преносе „Независне новине“.

Он је пре стастанка најавио је да ће високој представници ЕУ Федерики Могерини пренети свој став да је блокиран пут БиХ ка ЕУ.

„Дошао сам да кажем да су ствар око упитника и осталих ствари везано за кретање према ЕУ блокирани чињеницом да није профункционисао механизам координације, да је РС учинила све што је требало од Реформске агенде, а да Федерација и заједнички ниво то наравно нису учинили и да имамо застоје који су те врсте“, рекао је Додик тада.

Додик је након састанка поновио да проблем лежи у томе што механизам координације није профунксионисао, а за то окривљује Савет министара БиХ, који, како је рекао, уопште није испунио своје обавезе.

„Колико сам разумео, то је приоритет који смо данас усагласили“, истакао је он.

Власт у РС прихватила је модел механизма координације који је и усвојен, истакао је Додик, али и упозорио да ће бити „проблем ако он не профункционише“.

Додик је оптужио лидера СДС и потпеедседника ПДП Вукоту Говедарицу и Игора Црнадка да су на данашњем састанку инсистирали на томе да тежом прикажу ситуацију у РС.

„Није коректно да ову прилику користе за ниске политичке обрачуне“, констатовао је Додик.

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић рекао је новинарима после састанка да посета Могерини стиже у правом тренутку, када су политичке страсти у БиХ врло узбуркане.

„Данашњи састанак и врло отворен разговор о свим питањима показао је да је дијалог једини начин и средство да идемо ка ЕУ“, рекао је Радончић.

Упитан да ли је на састанку било речи о ревизији пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби БиХ против Србије, он је казао да је свако изнео своје ставове о том питању и да у вези с тим нема ништа ново.

Он је истакао да је за њега врло важно то што је председник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик „потенцирао своју опредељеност за европски пут“.

„Разговарало се и о стању у јавним сервисима, РС, Федерацији БиХ, реформској агенди, механизму координације, али оно што је важно јесте да је састанак протекао у једној уљудној, конструктивној и креативној атмосфери“, додао је Радончић.

Састанку су присуствовали челници СДА, ХДЗ БиХ, СББ-а, СДП БиХ, Демократске фронте и ХДЗ 1990. из Федерације БиХ, као и пред