Прочитај ми чланак

БЕОГРАД ПРЕД НОВИМ ПРИТИСКОМ Преко Харадинаја праве хаос у Србији!

0

Француски суд је поново одложио одлуку о изручењу Рамуша Харадинаја нашој земљи због злочина почињених на КиМ, а коначну одлуку донеће 6. априла, на годишњицу нацистичког бомбардовања Београда у Другом светском рату.

Како је саопштено, суд је затражио додатну документацију, коју је Министарство правде на своју иницијативу већ послало у Француску, где се на преко 100 страна описују најстрашнији злочини које су починили некадашњи командант ОВК и његови саборци. Како “Ало!” сазнаје од добро обавештеног извора из дипломатских кругова, сада постоји велики притисак Париза, али и још једне велике земље у ЕУ да се Харадинај изручи Србији, али не да би се задовољила правда, већ да би се изазвала дестабилизација у региону.

Фото: Бујар Трстена

– Рачунају на то да ће, ако се Харадинај испоручи Београду, његове присталице направити хаос на КиМ, али и да ће се ситуација закувати на југу Србије, јер је добро познато каквом организацијом руководи Харадинај и да су његови људи спремни на све. С друге стране, на тај начин би завезали руке српским политичарима у будућим преговорима, јер онда Београд не би био у стању, као до сада, да одбија захтеве, попут оног из Хага да испоручи посланике Српске радикалне странке – наводи извор “Ало!”.

Хаг га у два наврата ослобађао

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КиМ, али је 2012. правоснажно ослобођен свих оптужби. Србија тражи бившег команданта ОВК због сумње да је извршио кривична дела ратних злочина против цивилног становништва на КиМ у току 1998. и 1999. године, а реч је, како је Београд саопштио, о делима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

С друге стране, како наводи Милован Дрецун, права опасност лежи у томе да Харадинај остане на слободи.

– Ово најновије одлагање ми личи на покушај да се добије на времену како би се донела одлука која није правне природе и која би била политички обојена. Не видим опасност у томе да се Харадинај изручи Србији, права опасност лежи у томе да он остане на слободи и настави с деловањем на КиМ. Са злочинцима нема погађања. Наравно да је његова изузетно јака криминално-злочиначка организација способна да изводи нападе, али зато је ту међународно присуство на КиМ да тако нешто спречи – наводи Дрецун за “Ало!”.

Министар Александар Вулин за “Ало!” кратко поручује:

– Харадинај и сада покушава да Србе на КиМ користи као таоце. Међународна заједница то мора да осуди, али и да буде спремна да заштити Србе. Србија неће дозволити такво насиље.

Сам Харадинај, кога је испред суднице дочекало неколико десетина Албанаца са заставама ОВК и Велике Албаније, каже да је он “политички талац”.

– Ја сам политички талац. Суд је дао још месец данас српским властима да доставе додатне информације. Ви који сте донели ову срамотну одлуку треба да се стидите – рекао је Харадинај.

Чекају се и избори у Француској?

Уколико се суд у Колмару буде позитивно одредио према захтеву из Београда, крајњу одлуку о томе да ли ће Харадинај бити изручен донеће влада Француске. Интересантно, председнички избори у Француској су заказани за 27. април, па би и то ко победи на њима могло да утиче на коначну одлуку.