Прочитај ми чланак

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НА СЕВЕРУ СИРИЈЕ: Курди предали територије Асаду (МАПА)

0

Курдске снаге су уступиле велики део територије западно од Манбиџа Сиријској армији на контролу, како би створили "тампон зону" између овог града и турских снага које учествују у операцији "Штит Еуфрата".

Након изненадног пада Ал Баба снаге „Штита Еуфрата“ окренуле су се продору према Курдском упоришку Манбиџу, који су снаге курдског „Сиријског демократског фронта“, уз подршку САД-а и велике губитке, четири месеца ослобађали од Исламске државе.

Први циљ офанзиве коју су турске снаге су покренуле према курдским територијама је заузимање стратешки важног чворишта путева западно од Манбиџа.

Застрашујућа силина којом су Турци, овај пут без укључивања сиријских „побуњеника“у операције, ударили на курдске положаје, натерала је војне челнике Манбиџа да прибегну плановима за сарадњу са Сиријском арапском армијом (САА), што су преточили у саопштење.

„Како бисмо испунили задатке (у одбрани Манбиџа), а након постизања новог савезништва са Русијом, предали смо линију одбране западно од Манбиџа – села између нас и разбојничких група које су у савезу са Турском армијом – у руке сиријских регуларних војних снага“, наводи се у саопштењу Војног већа Манбиџа.

Овај потез у потпуности би зауставио Ердоганово ширење по Сирији, а једини начин да настави освајања, био би да уђе у директне сукобе са сиријским снагама.

На мапи је приказана прва процена територије коју су Курди спремни да уступе Сиријцима.