Прочитај ми чланак

Шта ћемо јести: Цене хране отишле у недоглед

0

Индекс цена хране Организације за храну и пољопривреду УН благо је порастао у фебруару, седми месец заредом, чему су допринеле више цене пшенице и кукуруза.

ФАО-в индекс цена корпе основних прехрамбених производа порастао је у фебруару за 0,5 одсто са ревидираног јануарског нивоа и за 17,2 процента у односу на фебруар 2016, достигавши просечну вредност од 175,5 поена, највиши ниво у готово две године, објављено је на званичној интернет страници те светске организације са седиштем у Риму.

Највећи раст је забележио индекс цена житарица, који је скочио за 2,5 одсто у односу на јануар, првенствено под утицајем поскупљења пшенице, док су цене кукуруза и пиринча скромно повећане.

Индекс цена биљних уља је, насупрот томе, пао за 4,1 одсто због успоравања глобалне тражње за увозом палминог уља, и повећаних прогноза рода соје у Бразилу и Аргентини, земљама које су два велика извозника.

Раст од 1,1 одсто је забележио и индекс цена меса, подстакнут вишим ценама говедине услед мање понуде из Аустралије, где ранчери обнављају стада.

Цене млека и млечних производа су незнатно порасле, предвођене поскупљењем маслаца и млека у праху.

Шећер је у фебруару поскупео за 0,6 процената, будући да је актуелни мањак испорука из Бразила тек делимично ублажило повећање површина засејаних шећерном репом у Европској унији.

ФАО је, такође, дао прву прогнозу производње пшенице у 2017. години, процењујући да ће она достићи 744,5 милиона тона, што је за 1,8 посто мање него у рекордној 2016. години.

Ратари у Северној Америци смањили су површине под пшеницом у корист уноснијих култура. С друге стране, изгледи прозиводње озиме пшенице у Руској Федерацији, Европској унији, Кини, Индији и Пакистану остали су снажни, према ФАО-овом извештају о понуди и тражњи житарица.