Прочитај ми чланак

ДЕФИНИТИВНО – РAСПИСAНИ ПРЕДСЕДНИЧКИ ИЗБОРИ: На биралишта 2. априла

0

Гојковић је позвала грађане да 2. априла изађу на изборе и својим гласом одлуче ко ће бити председник Србије у наредном мандату, те да својим гласом оцене на првом месту председнички програме јер су они од изузетне важности за даљу будућност Србије и стабилност државе.

„Желим им да изаберу најбољег кандидата који ће озбиљно и одговорно сарађивати са Владом Србије и који ће заједно с њом да се бори за очување стабилности, политичке и економске стабилности државе која је до сада постигнута, као и за слободу, независност и суверенитет“, рекла је Гојковић.

Председница парламента је рекла да ће одлука о изборима ступити на снагу објављивањем у Службеном гласнику, када ће почети да теку и радње за одржавање избора. 

Закон о избору председника Републике предвиђа да председнички избори морају да се распишу 90 дана пре истека мандата председника, и да се окончају у наредних 60 дана.

Од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 ни више од 60 дана.

Кандидата за председника Републике могу да предложе регистроване политичке странке, коалиције и групе грађана, уколико га овереним потписима подржи најмање 10.000 бирача, а предлог кандидата подноси се Републичкој изборној комисији најкасније 20 дана пре дана избора.

Редослед кандидата на листи утврђује се жребом.

Председник Републике бира се на непосредним изборима, тајним гласањем.

За председника Републике изабран је кандидат који је добио већину гласова бирача који су гласали.

Уколико ниједан кандидат не добије већину гласова бирача који су гласали, гласање се понавља у року од 15 дана од дана првог гласања, а на поновљеном гласању, такозваном другом кругу, учествују два кандидата која су добила највећи број гласова, а побеђује онај који добије већи број гласова.

Мандат актуелном председнику Србије Томиславу Николићу истиче 31. маја.