Прочитај ми чланак

УХЛЕБИЛИ СЕ: Ову господу плаћамо 148.000.000 да 11 година не раде ништа

0

Сваки од 13 чланова Комисије за израду Грађанског законика, која од новембра 2006. ради на овом акту, државу кошта 950.500 динара годишње... Ова комисија састаје се једном недељно, а за 11 година рада успела је да направи само преднацрт законика.

Чланови комисије за израду Грађанског законика, који још од новембра 2006. године безуспешно покушавају да донесу овај акт, коштају буџет Србије већ 148 милиона динара, показују подаци Државне ревизорске институције (ДРИ)!

За хонораре сваког од 13 чланова комисије држава годишње у просеку издваја 950.500 динара, а сви они заједно за 11 година рада успели су да израде само преднацрт Грађанског законика.
Што је најгоре, чак и према најоптимистичнијим прогнозама, овај зборник закона неће бити донет пре 2020. године, што значи да ће чланови комисије још барем три године бити на државној сиси.
Седе и зарађују

Према подацима ДРИ, сваки члан ове комисије месечно прима 54.574 динара месечно нето, док је плата председника комисије 61.396 динара, и то после драстичног смањења у октобру 2009. године. Пре тога су примали више од 80.000 динара месечно.

– Што је најгоре, сви чланови комисије углавном имају и друга примања, а једина обавеза им је да се састану једном недељно и расправљају о томе која би питања требало, а која не да се нађу у Грађанском законику. А о томе колико озбиљно расправљају говори и чињеница да после безмало 11 година рада нису стигли даље од преднацрта. Многа битна питања везана за облигационе и породичне односе, питање наслеђивања и својине, и даље висе у ваздуху и не зна се да ли ће се уопште наћи у законику – каже саговорник Информера упознат са радом ове комисије.

Како смо сазнали у Државној ревизорској институцији, Комисија за израду законика имала је у оснивачком акту из 2006. рок од годину дана да заврши нацрт, а када је постало јасно да тај рок неће испоштовати, та одредба је избачена.

– Комисију за израду грађанског законика образовала је Влада 16. 11. 2006. године са задатком кодификације грађанског права и израде текста Грађанског законика. Одлуком о оснивању предвиђено је да је комисија дужна да Министарству правде достави текст Грађанског законика у року од годину дана од ступања на снагу ове одлуке. Међутим, наредног дана – 17. 11. 2006. године ова реченица је избрисана и није предвиђен други рок завршетка. Чланови комисије и даље примају месечну накнаду – открили су нам у ДРИ.

Према речима правих стручњака, доношење Грађанског законика се неоправдано отегло. Како адвокат Боривоје Боровић истиче за Информер, недопустиво је да читав тим људи више од једне деценије не може да састави овај акт.

– Поређења ради, 1888. године Валтазар Богишић написао је сам цео Општи имовински законик за Црну Гору. Они који раде на Грађанском законику или законику кривичне материје су људи из Министарства правде, обични чиновници, и они себи дају за право да одуговлаче крај посла како би зарадили што више новца – каже Боровић.

Не знају материју

Са њим се слаже и адвокат Тома Фила, који каже да је најтеже радити нешто ако не познајете материју, па се то на крају одуговлачи.

– То вам је као када уђете у такси и не знате где бисте ишли, а он вас вози. Тако губите и време и новац. Такав је случај и са доношењем Грађанског законика, који већ више од десет година никако да се нађе на гласању пред Скупштином. Ми смо у нашем законодавству преузели доста тога из немачког закона, па бисмо могли скратити поступак тако што бисмо преписали нешто од њих – рекао је Фила.

Министарство: Предуго се ради

У Министарству правде кажу да ће Грађански законик бити у њиховој надлежности тек кад им се преда Нацрт и да је чињеница да се његова израда предуго ради.
– Чињеница је да на Грађанском законику раде велики стручњаци, професори права и да имају пуно искуства. Искрено се надамо да ћемо ускоро добити тај Нацрт како бисмо га правно-биротехнички средили и проследили Влади – кажу у министарству.

Слијепчевић: То је обиман посао

Секретар комисије за израду Грађанског законика Ратко Слијепчевић правда се за Информер да је нацрт законика веома обиман посао и да ће ускоро бити готов.

– Преднацрт законика био је скоро годину дана на јавној расправи. Све сугестије примали смо до краја децембра прошле године. Добили смо преко 500 предлога на преко 250 страна, о којима ће се изјашњавати комисија. До краја године Нацрт Грађанског законика биће достављен Министарству правде на разматрање. То је важан акт који ће на једном месту објединити све законе и решавати многа питања грађана, од својине, па све до људских и стварних права – рекао је Слијепчевић.

Остали чланови комисије или нису желели да коментаришу наша сазнања или сматрају да су критике на њихов рачун неосноване.