Прочитај ми чланак

ПРВИ ПУТ: ИДИС користи америчке дронове да убија војнике Ирака

0

„ИДИС је марионета обавештајне службе САД. То није аутономна сила.“

„ИДИС је марионета обавештајне службе САД. То није аутономна сила.“, речи су уредника алтернативног „Глобалног истраживања“. Он даље тврди да војна алијанса Запада и њихових партнера са Залива снабдева ИДИС борбеним беспилотним аутономним летелицама, односно дроновима.

„Сједињене Америчке Државе не воде рат против ИДИС-а, који се интегрисао у специјалне снаге и обавештајне службе Америке и њених савезница. Основни циљ САД-НАТО савеза је уништење Мосула под изговором борбе против тероризма. Тајна подршка је дата ИДИС-у. Скривена агенда је уништење Ирака. Западни медији пишу о „ослобођењу Мосула“ и поразу ИДИС-а а не помињу да су снаге САД помогле ИДИС-у при окупацији Мосула 2014. Сличну операцију извели су против ИДИС-а у Раки на северу Сирије.“

Други алтернативни медиј South Front открива да је ирачка војска први пут званично признала губитке нанете помоћу дронова. Борци Исламске државе бомбардовали су ирачку војску помоћу дронова 21. фебруара на југу и истоку Мосула.

Новине Daily Sabah цитирају генерал-бригадира Абдул-Махди ал-Америја да је дрон, који припада ИДИС-у, испалио ракету и убио два ученика средње школе у четврти Karaj al-Shamal. Независно од тог напада, три ирачка војника су убијена гранатом коју је испустио квадрикоптер у четврти Furqan, док су двојица других војника изгубила животе у историјском делу града, а још двојица у кварту Al-Nour.

Укупно, 9 особа је убијено у нападима дронова. Истовремено, ИДИС тврди да је 30 војника Ирачке војске убијено као резултат бацања различитих бомби.

Борци Исламске државе користе различите дронове за извиђање и исправљање артиљерије још од 2014. Међутим, од краја 2015. група почиње да користи дронове и за ваздушне нападе. Компактно бојно поље Мосула омогућава коришћење дронова чији је опсег ограничен. Додатно, пошто је град подељен реком Тигар, велики је значај дронова у извиђању и снабдевању муницијом.

Чланови ИДИС-а шаљу дронове са кровова зграда у којима живе цивили. На тај начин заобилази се артиљерија и ваздушни напади коалиције САД и Ирака.

Борбени авиони су неефективни против малих дронова, а снаге Ирачке војске немају средства за ометање. Док се овај проблем не реши, дронови ИДИС-а представљају претњу војној коалицији Ирака и САД и играју значајну улогу на бојном пољу Мосула.

Бесрамно, ИДИС активно промовише нападе беспилотних летилица у својим медијима, охрабрујући присталице ове терористичке групе да користе дронове и за нападе у Европи и широм света.

Превод за Србин.инфо: Етома