Прочитај ми чланак

ИСТИСКУЈУ ЗАПАД: Где је ту Русија

0

Русија и Кина се не такмиче за утицај у Централној Азији, јер се њихови приоритети у региону поклапају, укључујући и одржавање политичке стабилности, промовисање економског развоја и подржавање секуларне државности, сматра политички аналитичар Александар Лукин.

Лукин, који је шеф Катедре за међународне односе на Вишој школи за економију у Москви, поменуо је да неки у Русији тврде да се Москва и Пекинг већ боре за власт у Централној Азији, или ризикују да буду у пат-позицији у региону који обе земље виде као значајан за њихове политичке, економске и безбедносне иницијативе.

© AFP 2016/ HOW HWEE YOUNG

„Постоје они који тврде да је у току или треба да почне борба за власт између Русије и Кине. Морамо да истакнемо да то није оно што се заиста догађа. Мислим да не постоје посебне тензије између два народа у овом региону, јер су њихови основни циљеви исти. То подразумева одржавање политичке стабилности, промовисање економског развоја и подржавање секуларне државности“, рекао је аналитичар током округлог стола под називом „Од Туркестана до Централне Азије: Регионална политичка будућност“ који је одржан на Московском државном универзитету.

Ови страхови нису сасвим неосновани, јер је Кина повећала свој положај у Централној Азији, замењујући Русију као кључног партнера за неке од регионалних сила. Такође, чини се да Казахстан доживљава Русију и Пекинг као равноправне партнере.

Лукин сматра да ова тенденција није предмет забринутости у овом тренутку.

„Кинески фактор је тешко преценити када је у питању Централна Азија. Он ће постати све значајнији“, рекао је експерт. „Наравно да постоји одређена конкуренција међу компанијама, али је наша основна сарадња сасвим блиска“.

Ипак, све већи утицај Кине у Централној Азији представља одређени изазов за Русију.

„Утицај Кине расте. То не значи да је овај процес неповољан за националне интересе Русије. С друге стране, то такође не значи да морамо да изгубимо наш традиционални положај у региону“, рекао је он мислећи на утицај Русије као постигнуће и наслеђе.