Прочитај ми чланак

ТВРДЊЕ КАРАЏИЋЕВОГ АДВОКАТА ко је финансирао скривање Караџића, а после га издао!

0

Др Радована Караџића (71), психијатра и бившег председника Републике Српске, алијас Драгана Дабића издали су Американци, иако су имали договор са њим да га оставе на миру да живи како хоће када је сишао са власти у Републици Српској.

Они су потом, без обзира на то што је Караџић променио идентитет и постао др Драган Дабић, који је чак држао јавно предавања о америчким фармацутским препаратаима, почели да уцењују Србију да га ухапси и преда Хашком трибуналу.

karadzic-dabic-700x402

Аналитичар Драгомор Анђелковић, коментаришући речи Караџићевог адвоката Горана Петронијевића да су његовог клијента, током бекства, чували и финансирали Американци, каже да др Дабић ни на који начин није крив за ратне злочине у БиХ.

– Американаци су са Караџићем имали компромисни договор да га не дирају, о чему је говорио и Ричард Холбрук, један од кретора Дејатонског споразума којим је завршен рат у Босни и Херцеговини у новембру 1995. године. Договор је био да се Караџић повуче са места председника Српске и да тако, после Дејтонског споразума, омогићи Американцима, који су га оптужили и стоје иза те оптужнице, да сачувају част, а са друге стране, да прихвате да га не јуре и ништа не предузимају што би га угрозило. То је била нека врста компромиса међу њима. Караџићу је тако требало да се омогући да настави мирно да живи. Американци су, међутим, све то изневерили. Они су на крају вршили притисак на Републику Српску и Србију да га ухапсе, али и на самог Караџића. Да ли су га, у међувремену, финасирали? Па то ме не би чудило! Американци играју врло подмукло и прљаво. С једне стране поштују договор до одређене тачке, с друге су то користили као притисак на Србију да ухапси Караџића – навео је он.

Дарко Трифуновић са Факултет безбедности каже да се често чује са Радованом Караџићем и да су све то измишљене приче.

– Радован Караџић је имао договор са Холбруком и он га је изиграо. Договор се, у међународним односима, не постиже усмено него на папиру. Да сада има тај папир Караџић би сада био слободан човек. да су њега чували Американци, Караџић никада не би завршио у Хагу. Када иза неког стане Америка никада неће бити процесуиран. Чујем се са њим с времена на време. Он се ментално јако добро држи, али је ложе када је докуемнтација која му је неопходна у питању. Стојим му на располагању за сву документацију која му је неопходна – навео је Трифуновић.

Његов колега Бранко Радун наводи да он не може да тврди да је то тачно јер је у питању само изјава Караџићевог адвоката, али оно што је индикативно је то што је Караџић имао договор за америчком администрацијом, односно са Холбруком, да се повуче са власти и да неће бити процесуиран.

– То Американци нису испунили. Али су вероватно неке њихове структуре пратиле ситуацију, а део тих структура можда су га и помагале. Нису они то радили зато што су га нешто посебно симпатисали, већ тбог тога што је Караџић био један од кључних људи да би уопште дошло до дејтонског споразума – истакао је Радун.

Подсетимо, Петронијевић је изјавио за “Ало!” да га је један амерички новинар питао у Хагу ко је чувао и скривао Караџића, када се Петронијевић присетио фрапантног случаја да је Караџић, који је тада као др Драган Дабић држао предавања о употреби витамина и алтернативних средстава превенције, која је плаћала америчка фармацеутска кућа 300 или 400 евра за неколико предавања за редом.